ISO 22000 Élelmiszer-biztonság

Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos szabványokat az ISO/TC 34 nemzetközi műszaki bizottság SC 17 albizottsága dolgozza ki, amelynek érvényes szabványait a linkre kattintva megtekintheti.

Az élelmiszer-biztonsági menedzsmentrendszerek érvényes szabványai*:

Az angol forrásszabvány

magyar nyelvű kiadása

ISO 22000 :2018  Food safety management systems. Requirements for any organization in the food chain

MSZ EN ISO 22000:2018 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények (ISO 22000:2018)

ISO 22005:2007 Traceability in the feed and food chain. General principles and basic requirements for system design and implementation

MSZ EN ISO 22005:2007  Nyomonkövethetőség a takarmány- és az élelmiszerláncban. Általános elvek és alapkövetelmények a rendszer tervezéséhez és bevezetéséhez (ISO 22005:2007)

ISO 22006:2009 Quality management systems. Guidelines for the application of ISO 9001:2008 to crop production

 

ISO/TS 22002-1:2009 Prerequisite programmes on food safety. Part 1: Food manufacturing

MSZ ISO/TS 22002-1:2011 Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 1. rész: Élelmiszergyártás

ISO/TS 22002-2:2013 Prerequisite programmes on food safety. Part 2: Catering

MSZ ISO/TS 22002-2:2015  Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 2. rész: Vendéglátás és közétkeztetés

ISO/TS 22002-3:2011 Prerequisite programmes on food safety. Part 3: Farming

MSZ ISO/TS 22002-3:2016  Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 3. rész: Agrárgazdálkodás

ISO/TS 22002-4:2013 Prerequisite programmes on food safety. Part 4: Food packaging manufacturing

MSZ ISO/TS 22002-4:2016  Élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok. 4. rész: Az élelmiszer-csomagoló anyag/eszköz gyártása

ISO/DTS 22002-5 Prerequisite programmes on food safety. Part 5: Transport and storage
(várható megjelenés: 2020. áprilisban)

 

ISO/TS 22002-6:2016 Prerequisite programmes on food safety. Part 6: Feed and animal food production

 

ISO/TS 22003:2013 Food safety management systems. Requirements for bodies providing audit and certification of food safety management systems
Az ISO/TC 34/SC 17 albizottság a dokumentum új kiadásán dolgozik: ISO/NP TS 22003

MSZ ISO/TS 22003:2014  Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek auditját és tanúsítását végző testületekre vonatkozó követelmények

Az élelmezési termékekre vagy élelmiszeriparra vonatkozó egyéb rendszerszabványok, vagy menedzsmentrendszereket támogató szabványok/szabvány jellegű dokumentumok*:

Az angol forrásszabvány

magyar nyelvű kiadása

ISO 34101-1:2019 Sustainable and traceable cocoa. Part 1: Requirements for cocoa sustainability management systems

 

ISO 34101-2:2019 Sustainable and traceable cocoa. Part 2: Requirements for performance (related to economic, social and environmental aspects)

 

ISO 34101-3:2019 Sustainable and traceable cocoa. Part 3: Requirements for traceability

 

ISO 34101-4:2019 Sustainable and traceable cocoa. Part 4: Requirements for certification schemes

 

ISO/DTS 26030 Social responsibility and sustainable development. Guidance on using ISO 26000:2010 in the food chain

(várható megjelenés: 2019. 10. 18-án)

 

ISO/TS 34700:2016 Animal welfare management. General requirements and guidance for organizations in the food supply chain

 

*Forrás: www.iso.org

Az alábbiakban figyelmükbe ajánljuk az ISO és az élelmiszer-biztonság kapcsolatáról szóló angol nyelvű klippet:
https://www.youtube.com/embed/Op-Xmk5XCH8?fs=1&autoplay=1&rel=0


Élelmiszer-biztonsági rendszerek tanúsítása az MSZ EN ISO 22000 szerint