Légszennyező források emissziója

2021. április 1-jén megjelent magyar nyelven az MSZ EN 1948-1:2006 Helyhez kötött légszennyező források emissziója. A PCDD-k, a PCDF-ek és a dioxin típusú PCB-k tömegkoncentrációjának meghatározása. 1. rész: A PCDD-k/PCDF-ek mintavétele, amely az Európai Bizottság és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás által a CEN-nek adott megbízás alapján készült a hulladékok égetéséről szóló 2000/76/EK irányelv alapvető előírásainak támogatására.

A PCDD-k és a PCDF-ek szerves anyagok égetése során képződhetnek, de klórozott szerves vegyszerek előállításakor vagy feldolgozásakor is előfordulnak mint nem kívánt melléktermékek. A PCDD-k és a PCDF-ek az emissziós forrásokon keresztül és a velük szennyezett anyagok használatával kerülnek a környezetbe. Valójában nagyon kis koncentrációban mindenütt jelen vannak.

A szabványban a gáz mintavétele izokinetikus. A részecskéken adszorbeált, valamint a gázfázisban lévő PCDD-ket és PCDF-eket a mintavevő berendezésben gyűjtik össze. A gyűjtőegység a kiválasztott mintavevő rendszernek megfelelően lehet szűrő, kondenzátumgyűjtő lombik, valamint szilárd adszorbens vagy folyadékos elnyelető, ennek alapján az alkalmazó három különböző mintavételi rendszer közül választhat: szűrő/hűtő módszer, hígításos módszer, hűtött szondás módszer.

E szabvány mellett a helyhez kötött légszennyező források által kibocsátott PCDD-k és PCDF-ek tömegkoncentrációjának meghatározására a sorozat további három része is elérhető magyar nemzeti szabványként:

2. rész: A PCDD-k/PCDF-ek extrahálása és tisztítása;

3. rész: A PCDD-k/PCDF-ek azonosítása és mennyiségi meghatározása;

4. rész: Dioxin jellegű PCB-k mintavétele és elemzése.

 

Csík Gabriella

2021. április

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 701 Levegőminőség

CEN/TC 264 Levegőminőség

 

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!