Hírek


Kormányzati támogatás az Online Szabványkönyvtár előfizetéséhez

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a 2020. évi program folytatásaként, ebben az évben is támogatja minden előfizető Online Szabványkönyvtár előfizetését. Ennek köszönhetően, felhasználóhelyenként 40.000 Ft-tal kevesebbet kell fizetni a teljes (bruttó) előfizetési díjnál. A támogatást 2021. december 10-ig, illetve/vagy a rendelkezésre álló támogatási összeg határáig lehet igénybe venni.

 

Kültéri fitneszeszközök

Magyar nyelven megjelent – 2021. szeptember 1-jén – az MSZ EN 16630 Állandóra telepített kültéri fitneszeszközök. Biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek szabvány.

 


Targoncákkal kapcsolatos szabványmódosítások

2021. szeptember 1-jével megjelentek az alábbi szabványmódosítások magyar nyelven: MSZ EN ISO 3691-1:2015/A1:2020 Ipari targoncák. Biztonsági követelmények és igazolásuk. 1. rész: Önjáró ipari targoncák, a vezető nélküli, a változtatható kinyúlású és a teherszállító targoncák kivételével. 1. módosítás (ISO 3691-1:2011/Amd 1:2020) és az MSZ EN ISO 3691-5:2015/A1:2020 Ipari targoncák. Biztonsági követelmények és igazolásuk. 5. rész: Gyalogkíséretű targoncák. 1. módosítás (ISO 3691-5:2014/Amd 1:2020).

 

Betonban használt rögzítések

Az MSZT 2021. szeptember 1-jén jelentette meg az MSZ EN 1992-4 Eurocode 2: Betonszerkezetek tervezése. 4. rész: Betonban használt rögzítések tervezése szabványt magyar nyelven, amely az első a legújabb generációs Eurocode-szabványok között. A magyar nyelvű változat kidolgozásában részt vettek az MSZT/MB 119 Teherhordó szerkezetek erőtani tervezése és az MSZT/MB 107 Beton és előregyártott betontermékek műszaki bizottság tagjai is.

 Az olimpiai doppingellenes laboratórium megbízhatóságának biztosítása

Az olimpiai játékok során rendszeresen előfordulnak doppingvétségek, melyek Tokiót sem kerülték el. Mivel a világ legjobb sportolóinak hírneve és karrierje függ a vizsgálati eredményektől, elengedhetetlen, hogy a tesztek megbízhatók és az eredmények nemzetközileg összehasonlíthatók legyenek.

 

Orvostechnikai eszközök grafikus szimbólumai

Az orvostechnikai eszközökön megadandó tájékoztatást az ellátási lánc bármely nyelven beszélő résztvevője számára érthetően kell feltüntetni. Ebből kifolyólag számos nemzetközileg elfogadott grafikus szimbólum van használatban, melyek szabványát az ISO nemrég vizsgálta felül.

 


Az online szállásfoglalás szabályozása

Az utóbbi években az online szállásfoglalás mértéke jelentősen megnőtt – a Condor Ferries adatai szerint a szállásfoglalások közel 60%-a a világhálón keresztül történik. Becslések szerint 2023-ra a világon mintegy 700 millió ember már online fog szobát foglalni.

 

Kis sebességű automatizált vezetési rendszerek

A kis sebességű automatizált vezetési (LSAD-) rendszerek lehetőséget biztosítanak a városoknak a torlódások és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, ezáltal hozzájárulva a nettó zéró kibocsátási célokhoz és az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz. Ezeket a rendszereket előre meghatározott útvonalakon való üzemeltetésre tervezték, kis sebességű környezetben, és gyakran használják kereskedelmi, üzleti helyeken vagy egyetemeken.

 


Műtrágyavizsgálati szabványok magyar nyelven

Az MSZT 2021. augusztus 1-jén megjelentetett két új műtrágya témájú szabványt magyar nyelven, melyeket az MSZT/MB 709 Műtrágyák és talajjavítók műszaki bizottság készített el.

 

Mikrobiológiai vizsgálatok az élelmiszerláncban

Az MSZT 2021 augusztusában megjelentette az élelmiszerlánc mikrobiológiájáról szóló két 2017-es szabvány magyar nyelvű változatát, melyeket az MSZT/MB 609 Élelmiszer-mikrobiológia műszaki bizottság készített el.

 

„Hűvös anyagok” az élhető városi klímáért

Jelenleg az emberek fele él városokban, azonban az előrejelzések szerint ez az arány 2050-re eléri a 80%-ot, ami a népességnövekedést figyelembe véve már 8 milliárd embert jelent. A városokban termelik meg a GDP 80%-át, s itt használják fel az energia 70%-át, valamint a hulladéktermelés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 75%-áért is felelősek. Ennek egyik oka a városi hőszigethatás, amely a „hűvös anyagok” használatával csökkenthető.

 Bővül az MSZ EN 16475 szabványsorozat

A CEN 2020 áprilisában tette közzé az égéstermék-elvezető berendezések tartozékaival foglalkozó EN 16475 szabványsorozat utolsó két tagját, az EN 16475-1-et és az EN 16475-6-ot. A két szabványt a CEN/TC 166 Kémények műszaki bizottság dolgozta ki.

 Változatlan marad az ISO 9001

A legkedveltebb, világszinten több millió szervezet által alkalmazott minőségirányítási szabvány, az ISO 9001 nemrég kapta meg „alkalmassági bizonyítványát”.  

 

Visszanyert szilárd tüzelőanyagok

A hulladék tiszta energiaforrássá való átalakítása, a visszanyert szilárd tüzelőanyagok a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének egy módját, s ezáltal a zöldgazdaság kiépítésének egyik eszközét jelentik.

 


ETSI-kiadvány az IKT jövőbeli trendjeiről

„Az információs és kommunikációs technológia (IKT) egy izgalmas és dinamikus terület, amely folyamatos innovációban van a meglévő elképzelések és technológiák fejlődésén keresztül, ugyanakkor a zavaró technológiák és a váratlan új felhasználási esetek révén is.”

 

Fogyasztói segítség az internetes feltételek megértéséhez – Új bizottság

Az internethasználók körében gyakori és elfogadott jelenség a hosszadalmas és egy átlagfelhasználó számára keveset jelentő jogi szöveg – a szerződési feltételek – olvasás nélküli elfogadása. De mit tehet egy felelős szervezet, ha az a célja, hogy a vevői tényleg felelős döntést hozzanak a kattintás előtt? Az ISO legújabb bizottsága pont ezzel foglalkozik.

 

Az épített környezet hozzáférhetősége és biztonsága

Az épületeket, valamint azok környezetét az emberek többsége nehézségek nélkül, problémamenetesen tudja használni: be tud lépni az épületbe, a lépcsőn az emeletre probléma nélkül fel tud jutni, gond nélkül használja a lakását és az ott található berendezéseket. Nem tekintjük létfontosságú tényezőnek az akadálymentességet.

 


Díszvilágítási füzérek

A Magyar Szabványügyi Testület 2021. július 1-jén az MSZ EN 60598 Lámpatestek sorozat két részének magyar nyelvű változatát tette közzé.

 


Turizmus a járvány sújtotta világban

Új útmutató készült az iparág biztonságos újraélesztésére

 

Az elmúlt időszak egyik legjobban sújtott ágazata a turizmus – mely a munkahelyek 10%-át biztosítja világszerte, a GDP jelentős hányadát adja, és sok millió ember megélhetését befolyásolja. Ezenkívül hatással van más területekre is, mint például a természetvédelem, kultúra és kulturális örökség.

 E-sport és online játékok – Új bizottság

Az e-sport és az online játékok világa a szabványosítás számára új terület. Az iparág világszinten felívelőben van, értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt; az e-sportok szakértői – becslések alapján – a 2020–2027-es időszakra évente mintegy 25%-os növekedést prognosztizálnak. Az ISO a DIN-nel együttműködve márciusban konferenciát is rendezett a témáról (https://www.iso.org/iso-din-e-sports.html), melynek eredményeként megindult a szabványügyi szerveződés a területen.

 

Feszültségminőség

A hálózati feszültség minősége számos paramétertől függ, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítani, hogy a fogyasztók villamos berendezései kifogástalanul és károsodás nélkül tudjanak üzemelni a nap 24 órájában. Az elosztóhálózatok feszültségjellemzőit és vizsgálati módszereit több szabvány is részletezi, többek között az MSZ EN 50160, melynek magyar nyelvű változata 2021. június 1-jén jelent meg.

 

ETSI Security Week 2021

Az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI) virtuálisan ebben az évben is megrendezi kiberbiztonsági rendezvényét június 14–18. között.

 


Referenciaanyagokkal foglalkozó új ISO-bizottság alakult

Az igény a világ bármely laboratóriumai közötti összevethető mérési eredményekre sosem volt nagyobb, mint napjainkban. Ehhez alapvető a metrológiailag visszavezethető referenciaanyagok használata a kalibrálás és validálás során. Ezeket nevezik tanúsított referenciaanyagoknak (certified reference material – CRM). A referenciaanyagok általánosságban is fontosak a vizsgálat minőségbiztosításának szempontjából – mindezek indokolták egy új, ezzel foglalkozó ISO műszaki bizottság létrehozását.

 100 éve alakult meg az első magyar szabványosító szervezet

100 éve, 1921. április 28-án tartotta alakuló ülését a magyar szabványosítás első hivatalos szervezete, a Magyar Ipari Szabványosító Bizottság. Az alapítók – a mai napig érvényes iránymutatásként – a Bizottság „feladatát abban állapították meg, hogy az összegyűjtött adatoknak és a külföldi eredményeknek felhasználásával az ipar közreműködésével magyar szabványokat állapítson meg. Evégett alakítandónak tartott: főbizottságot, elnökséget, szakbizottságokat, tanácsot, titkárságot”.

 

A vasút éve

Európában 2021 a vasút éve. Ebből az alkalomból a CEN és a CENELEC büszkén mutatja be szabványait.

 


A hangnyomásszintek meghatározása

Az MSZT 2021. május 1-jén közzétette az MSZ ISO 1996-2:2021 Akusztika. A környezeti zaj leírása, mérése és értékelése. 2. rész: A hangnyomásszintek meghatározása szabványt.

 Legyen újra jó érzés bent lenni…

Bár a jelen járványos időszakban a zárt helyek, épületek a fertőzésveszély miatt kockázati tényezőt jelenthetnek, ezért ezeket igyekszünk elkerülni, ennek ellenére az épületek továbbra is fontos szerepet töltenek be, nélkülözhetetlenek számunkra. Lényeges, hogy biztonságos, környezetbarát, akadálymentes és kellemes, valamint „egészséges” épületeink legyenek – ennek eléréséhez nyújtanak segítséget az alábbi ISO-szabványok is.

 

Új ISO-projektbizottság jött létre

Az ISO Műszaki Igazgatótanácsa elfogadta a 37/2021 határozatot, melynek értelmében létrejött az ISO/PC 335 Útmutató szervezetek számára az online szerződési feltételek fogyasztói értelmezhetőségének javítására elnevezésű projektbizottság.

 


Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek

E témában 2021. május 1-jén az MSZT két magyar nyelvű szabványt jelentetett meg: MSZ EN 1186-13:2003 Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és termékek. Műanyagok. 13. rész: A nagy hőmérsékleten való teljes migráció vizsgálati módszerei; MSZ EN 15136:2006 Élelmiszerekkel érintkező anyagok és termékek. Bizonyos, korlátozott felhasználású epoxiszármazékok. A BADGE, a BFDGE és azok hidroxi- és klórozott származékainak meghatározása élelmiszer-utánzó modellanyagokban.

 

Elektromágneses összeférhetőségről szóló szabványok magyarul

2021. május 1-jén az MSZ EN IEC 61000 Elektromágneses összeférhetőség (EMC) sorozat további három része jelent meg magyar nyelven. Ezeket az általános EMC-zavartűrési szabványokat akkor kell alkalmazni, ha nincs ilyen célú termék- vagy termékcsaládszabvány.

 

Gépek biztonsága

A gépek biztonsága tárgykörében 2021. május 1-jén két szabvány jelent meg magyar nyelven: az MSZ EN ISO 14118:2018 és az MSZ EN ISO 20607:2020. Mindkét dokumentum különösen fontos a gépgyártók; az egészségügyi és biztonsági testületek; a géphasználók/munkáltatók és munkavállalók; a gépkarbantartók és egyéb, a gépipar területén működő piaci szereplők számára.

 
Közlemény időpontváltozásról

Természetes világítás épületekben.
Az MSZ EN 17037:2019 szabványT ismertető SZAKMAI FÓRUM

Az MSZT 2021. április 29-ére hirdette meg az MSZ EN 17037 Természetes világítás épületekben szabványt ismertető szakmai fórumot.

A szabvány kidolgozását és a szakmai fórumot szervező munkatársunk, Kosák Gábor tragikus eltávozása miatt az MSZT későbbi időpontban rendezi meg a fórumot.

Felhívom az érdeklődők figyelmét arra, hogy a szakmai fórum új időpontja
2021. május 13., csütörtök.

 

Erdők az egészséges bolygóért és az egészséges emberért

Az ember természeti lény, bármennyire is a városokba, a hatalmas házak, üvegfelületek és sugárutak közé szorulva él. Ha azonban kimegy a természetbe, az erdőbe, háta mögött hagyja a nyüzsgő várost, annak számtalan pozitív hatása van.

 

Az MSZ EN/IEC 61724 szabványsorozat magyarul

2021. április 1-jén megjelent az IEC 61724 szabványsorozat 3 része magyar nyelven, melyeket az MSZT/MB 882 Fotovillamos napenergia-rendszerek nemzeti szabványosító műszaki bizottság dolgozott ki. A magyar nyelvű változatok elkészítéséhez a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. járult hozzá.

 

Frekvenciavédelem működési követelményei

Az MSZT 2021. április 1-jén megjelentette az MSZ EN IEC 60255-181 Mérőrelék és védelmi készülékek. 181. rész: A frekvenciavédelem működési követelményei (IEC 60255-181:2019) szabvány magyar nyelvű változatát, melyet az MSZT/MB 808 Erősáramú relék nemzeti szabványosító műszaki bizottság készített el. A szabvány magyar nyelvű változatának elkészítéséhez a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. járult hozzá.

 

Információbiztonság-irányítási rendszerek

Az információbiztonság tárgykörében 2021. április 1-jén jelent meg az MSZ EN ISO/IEC 27006:2021 Informatika. Biztonságtechnika. Információbiztonság-irányítási rendszerek auditját és tanúsítását végző testületekre vonatkozó követelmények magyar nyelvű változata, mely a korábbi kiadás (ISO/IEC 27006:2015) mellett tartalmazza annak 2020-as módosítását (ISO/IEC 27006:2015/AMD 1:2020) is.

 


Új szabvány a takarmányok vizsgálatára

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) fontosnak tartja az élelmiszer- és takarmánybiztonságra összpontosító európai szabványokat, melyeket a CEN/TC 327 műszaki bizottság dolgoz ki takarmányok mintavételére és elemzésére vonatkozóan – beleértve a kémiai, biokémiai, mikrobiológiai, fizikai és mikroszkópos módszereket is.

 

A legfinomabb spárga kiválasztása

A spárgát a görögök és a rómaiak több mint kétezer évvel ezelőtt kezdték el termeszteni fiatal hajtásaiért, és azóta is népszerű. Julius Caesar például olvasztott vajjal fogyasztotta, a németek pedig annyira szeretik, hogy spárgamúzeumot tartanak fenn Schrobenhausen városkában.

 

Járványkezelés szabványokkal

A Covid19-járvány arra kényszerített bennünket, hogy gyorsan alkalmazkodjunk a változó körülményekhez. Ma már számos olyan szabvány létezik, mely segítséget nyújt a járványhelyzet kezeléséhez.

 

Kosák Gábor (1960-2021)

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Kosák Gábor kollégánk, aki 2008 óta dolgozott a Magyar Szabványügyi Testületnél. Halálával nagy veszteség érte a magyar villamosipari szabványosítás egészét. Lelkiismeretesen látta el szabványosítási feladatait; emellett a kultúra szenvedélyes támogatója volt.

 


A fémek csoportosítása hegesztéshez

A hegesztők és a hegesztési munkarend gazdaságos minősítésében nagy jelentősége van annak, hogy egy anyagminőség minősítése érvényes lehet a hasonló alapanyagok hegesztésére is.

 

A klímaváltozás értékelése

A klímaváltozás sokunknak jelent komoly problémát – az extrém időjárás, a biodiverzitás csökkenése, a környezeti katasztrófák: ezek a Világgazdasági Fórum listáján a vezető globális kockázati tényezők, melyekkel szembe kell néznünk.

 

Adatok védelme az okosvárosokban

A felhőalapú számítástechnika, a tárgyak internete, a mobilhálózatok és a mesterséges intelligencia csak néhány eszköz, amelyet a városok használnak a hatékonyság növelése és az állampolgárok életminőségének javítása érdekében.

 


Füstérzékelők

A Magyar Szabványügyi Testület 2021. március 1-jén tette közzé az MSZ EN 54-12:2015 Tűzjelző berendezések. 12. rész: Füstérzékelők. Optikai elven, fénysugárral működő vonali érzékelők magyar nyelvű változatát.

 


Természetes fény épületekben

2020 októberében megjelent az MSZ EN 17037 Természetes világítás épületekben című szabvány magyar nyelvű változata, amelynek forrásszabványát a CEN/TC 169 Alkalmazott világítástechnika európai szabványosító bizottság készítette el. A Magyar Szabványügyi Testület április 29-ére szabványismertető fórumot szervez.

 Az OLED-világításnak bealkonyult?

A 2021. január 21-én tartott CLC/TC 34 értekezleten az európai szabványosító bizottság javasolta, hogy – figyelembe véve a piaci érdektelenséget és a rendelkezésre álló erőforrások (elsősorban szakértők) hiányát – vonják vissza az EN 62868 Szerves fénykibocsátó diódás (OLED-) panelek általános világításra szabványsorozat már megjelent részeit, és hagyjanak fel a jelenleg folyó, illetve jövőbeli szabványtervezetek kidolgozásával.

 

A CEN és a CENELEC hosszú távú stratégiája

A CEN és a CENELEC 2021 februárjában hosszú kidolgozási folyamat és az azt követő egyeztetés után kiadta a 2030-ig szóló közös, hosszú távú stratégiáját. A magas szintű, jövőbe tekintő dokumentum a következő évtizedben meghatározza az európai szabványosítás jövőjét, formába önti a két szervezet 44 tagjának és a közös szabványosításban együtt dolgozó 34 európai országnak a törekvéseit.

 

Megjelentek az első magyar nyelvű BIM-szabványok

Március 1-jén új korszak nyílt hazánk építésgazdaságának történetében. Az MSZT megjelentette a teljes építésgazdasági szektor szabványos BIM-gerincű modernizációját megalapozó MSZ EN ISO 19650 szabványsorozat két kulcsfontosságú szabványának magyar nyelvű változatát.

 


Figyelmeztető jelzések

A figyelmeztető jelzések életbevágóan fontosak mindennapi életünk során – elképzelhetetlen katasztrófákat és anyagi károkat okozna, ha például nem jeleznék az útépítést, a veszélyes kanyarokat, a (nagy)feszültséget…

 

Biztonsági berendezések létesítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2021. március 1-jén tette közzé az MSZ HD 60364-5-56:2019 Kisfeszültségű villamos berendezések. 5-56. rész: A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése. Biztonsági berendezések (IEC 60364-5-56:2018) magyar nyelvű változatát.

 


Környezetvédelmi szabványok

A CEN-CENELEC megjelentetett egy kiadványt a környezetvédelmet segítő szabványokról, e cikk ennek kivonatát tartalmazza.

 Fűszerek régen és ma

A sáfrány, a vanília, a szerecsendió és egyéb egzotikus fűszerek egykor annyit értek, mint az azonos súlyú arany – városokat és uralkodókat tettek gazdaggá. A fűszer-kereskedelem évszázadokon át fontos szerepet töltött be, mely a hatalomról és a gazdagságról szólt. Számos értékes fűszer Indiából, Kínából és Indonéziából származott.

 

Az ellátás helyén végzett vizsgálatok (POCT)

2021. február 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 22870 Az ellátás helyén végzett vizsgálatok (POCT). Minőségi és felkészültségi követelmények szabvány magyar nyelvű változata, amely olyan kórházak, klinikák, valamint ambuláns ellátást nyújtó egészségügyi szervezetek számára készült, amelyek POCT-t is végeznek.

 A Covid19 hatása az európai és a nemzetközi szabványosítás folyamataira

Sajnálatos módon a koronavírus továbbra is része maradt mindennapi életünknek, ezzel együtt a szabványosítás, a szabványalkotás folyamataiba is beépült. A napokban sajtóközleményben nyilatkozott az európai és a nemzetközi szabványügyi szervezetek vezetősége a kényszerintézkedések fenntartásáról, és ennek megfelelően az MSZT is hasonlóképp cselekszik.

 

2020-ban alakult új szabványosító műszaki bizottságok

A 2020-as évben is számos új bizottság alakult nemzetközi és európai szinten, a Covid kihívásainak ellenére is. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC), valamint ezek európai megfelelői, az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) és az Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság (CENELEC) a szabványosítás területén sok olyan témát vont be a formális szabványosításba, amellyel korábban nem találkozhattunk.

 


A virtuális valóság oktatásban való alkalmazása

A Covid19-járvány világszerte sok millió ember oktatási szokásait változtatta meg. Az online oktatás általánosan elterjedtté vált. Az innovatív technológiák, például a virtuális valóság (VR), átalakíthatják az oktatást a valós világ élményeinek (mint például a kirándulások) szimulálásával.

 


Hő- és áramlástechnika

2019 júliusában a CEN megjelentette a hő- és áramlástechnikai méretezési eljárásokkal foglalkozó szabványsorozat (EN 13384) első két részének módosított változatát, melyeket az MSZT első lépésben 2020 áprilisában jóváhagyó közleménnyel vezetett be, majd 2021. február 1-jén jelent meg magyar nyelven.

 Egy csepp se menjen kárba…

A világ népességének fele olyan helyen él, ahol évente legalább egy hónapon keresztül vízhiány van, és mintegy 500 millió ember él elsivatagosodott térségben.

 


„Környezeti információk” értékelése

A Föld népessége az utóbbi 200 évben exponenciálisan növekszik, ezért egyre sürgetőbbé válik, hogy bolygónk erőforrásait helyes és megfelelő módon használjuk fel.

 

Megújult a Magyar Szabványügyi Testület hivatalos lapja​

Az új esztendővel megújult a Szabványügyi Közlöny is. A minden hónap elsején megjelenő Szabványügyi Közlöny tartalma és felépítése követi a már jól megszokott, a szabványosítási közlemények közzétételére vonatkozó módszertant és eleget tesz a nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény rendelkezéseinek.

 

A felhő szerepe​

Sokunk számára a felhő egyfajta virtuális meghajtót jelent. A felhő az adatok, videók és képek biztonságos tárolására szolgál a kibertérben. A felhő bárhol elérhető, ahol internetkapcsolat van, és nem foglalja a tárhelyet a laptopon vagy a telefonon. De ennél többet is tud. Támogatja a videókonferencia-technológiát, mely most a világjárvány idején milliók munkáját, ezenkívül az online kereskedelmet is segíti.

 
Háztartási hűtőkészülékek – jellemzők és vizsgálati módszerek​

2019 folyamán az Európai Bizottság új környezetbarát tervezési és energiacímkézési követelményeket fogadott el az egyes, energiával kapcsolatos termékcsoportokhoz, például a háztartási hűtőkészülékekhez. A követelmények új módszereket tartalmaznak a termékek energiafogyasztásának meghatározására, pontos vizsgálati eredmények elérésére és a tényleges használati körülményeknek megfelelő teljesítmény értékelésére.

 

Kiberbiztonsági szabványosítási konferencia 2021​

Az európai szabványügyi szervezetek (CEN, CENELEC és ETSI) és az ENISA (az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége) virtuális kiberbiztonsági szabványosítási konferenciát tart 2021. február 2–4-én. A rendezvény fő témája az „Európai szabványosítás az EU kiberbiztonsági törvényének támogatására”, amely mellett a rádióberendezésekről szóló irányelv (RED), a dolgok fogyasztói internete (CIoT) és az 5G is napirendre kerül.

 

Tetoválás és szoláriumozás szabványosan​

Nemrég jelent meg az MSZ EN 17169:2020 Tetoválás. Biztonsági és higiéniai előírások című szabvány, amely követelményeket és javaslatokat tartalmaz a higiénikus és biztonságos tetoválási gyakorlattal kapcsolatban, melyek alkalmazásával mind az ügyfelek, mind a tetoválók megvédhetők a fertőzésektől. A tetoválás okozta fertőzésveszély minimálisra csökkentése az ügyfelek, a tetoválók és más, a tetoválási helyiségekben dolgozók érdekében a megfelelő higiéniai eljárások alkalmazásával lehetséges.

 

ISO-IEC együttműködés 2020–2021​

2019 végén az ISO és az IEC tájékoztatta tagjait arról, hogy az információtechnológiai (IT) területen növelni szeretnék az együttműködést. Már akkor látszott, hogy ez nem elegendő, szükség lesz egyfajta közös kultúra kiépítésére is. 2020 kezdetén úgy tűnt, hogy megindulhat a szorosabb kooperáció továbbfejlesztése, mellyel növelhetik a hatékonyságot és a globális kapacitásépítési tevékenységeket, csökkenthetik a párhuzamos munkát egy adott szabvány kidolgozásakor, valamint bővíthetik a szabványosítási témák körét.

 

Szabványok a tűzállósági vizsgálatokról​

Az MSZT 2020 decemberében és 2021 januárjában a tűzállósági vizsgálatok alapvető követelményeit megadó két magyar nyelvű szabványt jelentetett meg az ÉMI Nonprofit Kft. szakmai támogatásával és hozzájárulásával: az MSZ 14800-6:2020-at és az MSZ EN 1363-1:2020-at.

 Nettó nulla energiafogyasztás felé

A Covid19 hatására csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyisége, de a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legutóbbi jelentése szerint még mindig nem a szükséges mértékben.

 

A hegesztés terminológiája

Az MSZT/MB 412 kidolgozta az MSZ ISO/TR 25901-1:2020 Hegesztés és rokon eljárások. Szakszótár. 1. rész: Általános kifejezések magyar nyelvű kiadását.

 

A megfogalmazás jelentősége

Az emberi kommunikáció az élet nélkülözhetelen része. Bármit mondunk vagy teszünk, annak üzenetértéke van. A kommunikáció tehát információcsere az adó és a vevő között. Az adó kezdeményezi a kommunikációt, ő kódolja az üzenetet, amely eljut a vevőhöz a csatornán keresztül. A vevő vagy befogadó dekódolja az üzenetet. Amennyiben válaszol, a vevőből adó lesz, és a folyamat kezdődik elölről.

 


Tökéletesen szabványos muffinrecept az ünnepekre

A Brit Szabványügyi Testület a sütők megfelelő működésének ellenőrzésére használt muffinreceptjét szeretettel ajánljuk az ünnepi sütés-főzéshez. A Magyar Szabványügyi Testület ezúton kíván boldog, békés ünnepeket, s köszönjük mindazon szervezetek, intézmények és szakemberek támogatását, akik az MSZT tagjaként vagy partnereként hozzájárultak a nemzeti szabványosítás 2020. évi feladatainak sikeres teljesítéséhez!

 

Vezetékhosszabbító készletek kiegészítő követelményei​

Európában nincs egységes háztartási csatlakozódugó- és csatlakozóaljzat-rendszer, ezért annak szabványosítását az EU a nemzeti tagállamokra bízza. Magyarország az IEC 60884 Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok háztartási és hasonló célokra című szabványsorozatot alkalmazza és adja ki MSZ-szabványként. Ennek 7. része – a szabvány és módosítása egyesítve – jelent most meg magyar nyelven.

 


A 84. IEC-közgyűlés – virtuálisan​

A 2020. évi IEC-közgyűlést Svédország fővárosában, Stockholmban tartották volna. Már tavasszal az IEC Végrehajtó Bizottsága arra a döntésre jutott, hogy 2020 végén az IEC központi irodáiban, Genfben (Svájc) tartják meg a 84. közgyűlést. Akkor még azt tervezték, hogy a legfontosabb döntéshozó üléseket személyes részvétel mellett tartják meg, de a pandémia második hullámának közeledtével a teljesen virtuális közgyűlés megtartás ára kényszerültek az IEC tagjainak, szakértőinek és alkalmazottainak jóléte, egészsége iránti aggodalom miatt.

 
A biztonságos hegymászás

A hegymászás régóta népszerű, van, aki azért mászik hegyet, hogy fizikai és lelki határait feszegesse, van, aki azért, hogy tudományos kutatásokat végezzen.

 

Minőségi nyelvtanulás

A világon több mint hétezer különböző nyelv létezik, így nem meglepő, hogy a nyelvismeret hasznos a munkaerőpiacon.

 


Megjelent az MSZ 13207 korszerűsített kiadása​

A Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 845 Kábelek és vezetékek műszaki bizottsága 2019-ben vette programba az MSZ 13207:2000 0,6/1 kV-tól 20,8/36 kV-ig terjedő névleges feszültségű erősáramú kábelek és jelzőkábelek kiválasztása, fektetése és terhelhetősége című szabvány korszerűsítését. 

 

A hegesztés minőségirányítási követelményeire vonatkozó ISO 3834 korszerűsítése​

A minőségirányítási rendszereket szinte a világ összes országában alkalmazzák. A megrendelő – az esetek többségében – megköveteli, ellenőrzi annak meglétét. A gyártó az ISO 9001 szerint kiépített rendszere, illetve legtöbbször annak független tanúsító szervezet által kiállított tanúsítványa birtokában igazolja a felkészültségét arra, hogy az általa gyártott termékek folyamatosan megfelelnek a minőségi követelményeknek, és hogy folyamatainak hatékonyságát folyamatosan fejleszti.

 

Október 14. – A szabványosítás világnapja​

1946. október 14-én alakult meg a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO), amelynek célja az országok műszaki elszigeteltségének megszüntetése közös műszaki követelmények kidolgozásával. Minden évben e napon ünnepeljük a Szabványosítási Világnapot, amelyet a három nemzetközi szabványosítási szervezet, az IEC, az ISO és az ITU közösen szervez meg. A 2020-as év témája a „környezetvédelem a szabványokon keresztül” jelszó köré szerveződött. A világnap poszterét minden évben megpályáztatják, az idei nyertes (mely cikkünkben is látható) Jyoti Bisht indiai művész alkotása, aki – saját bevallása szerint – maga is alkalmaz szabványokat a munkája során.

 


Környezetbarát eszköz az elektromos roller?​

2018-ban megjelent az IEC 60335-2-114 Háztartási és hasonló jellegű villamos készülékek. Biztonság. 2-114. rész: Lúgos vagy egyéb nem savas elektrolitokat tartalmazó telepeket magukban foglaló, önegyensúlyozó, személyszállító eszközök kiegészítő követelményei című szabvány, azonban párhuzamos európai bevezetése elakadt, sőt le is állt.

 

A szőlő útja a pohárig szabványos szemmel​

A szőlő a legkedveltebb őszi gyümölcsök egyike, gazdag C-, B6-vitaminban és nagyon jó folsavforrás. Olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a kalcium, a vas, a foszfor, a magnézium és a szelén. Erős antioxidáns-hatása miatt csökkenti a szabadgyökök okozta kárt és lassítja az öregedést, illetve fontos szerepet játszik emésztésünkben is.

 

Policiklusos aromás szénhidrogének meghatározása​

2020. november 1-jén magyar nyelven megjelent a 86/278/EGK irányelvhez kapcsolódó MSZ EN 16181:2018 Talaj, kezelt biohulladék és iszap. Policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) meghatározása gázkromatográfiával (GC) és nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC) szabvány.

 


Tömör fából készült burkolatok termékszabványa​

2020. november 1-jén jelent meg az EN 14915 Beltéri és kültéri burkolatok tömör fából. Jellemzők, követelmények és megjelölés szabvány új kiadásának magyar nyelvű változata. A dokumentum tartalmazza a CEN által 2017 áprilisában jóváhagyott A1 módosítást és a 2019 júliusában jóváhagyott A2 módosítást.

 

Társasházak energetikai célú korszerűsítése​

Egy épület korszerűsítése, főként ha társasházi tulajdonban van, lassú és nehézkes folyamat, annyira, hogy akár a felújítás ellehetetlenüléséhez is vezethet – a munkálatok el sem indulnak vagy nem fejeződnek be. Mivel az európai uniós és hazai energiahatékonysági célok megvalósításához szükséges a meglévő épületek korszerűsítése, lényeges, hogy a fenntartható energetikai célú korszerűsítések döntéshozatali folyamatai hatékonyabbak és eredményesebbek legyenek.

 

Új ETSI-kiadvány az IPv6-ról​

 

Az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI) közzétett egy új kiadványt az IPv6 bevált gyakorlatainak, felhasználási eseteinek, előnyeinek és telepítési kihívásainak tanulságairól.

 

Onlineszerencsejáték-felügyelet

A mai gyors technológiai fejlődés hatására kiemelkedően fontossá vált az adatvédelem, ezen belül az online adatok védelme.

 


Megjelent az IEC 60335-1 új kiadása​

Idén szeptemberben megjelent a háztartási villamos készülékek biztonsági szabványa, az IEC 60335-1. Az európai bevezetése azonban egyelőre még késik.

 

Természetes fény épületekben​

Új szabványként jelent meg az MSZ EN 17037 Természetes világítás épületekben, amelynek forrásszabványát a CEN/TC 169 Alkalmazott világítástechnika európai szabványosító bizottság készítette el. Október 1-jével a Magyar Szabványügyi Testület a szabvány magyar nyelvű változatát is kiadta.

 


A 84. IEC-közgyűlés – csak virtuálisan​

A koronavírus-járvány második hullámának tombolása terveinek újabb felülvizsgálatára kényszerítette az IEC Végrehajtó Bizottságát, így az ez évi IEC-közgyűlést teljes egészében online ülések sorozatává alakították át.

 


Az ISO 2020. évi közgyűlése​

A járványra való tekintettel az ez évi, Abu Dhabiba tervezett közgyűlés helyett az ISO 141 ország nemzeti szabványügyi szervezete 700-nál is több képviselőjének részvételével virtuális ülést tartott 2020. szeptember 24-én. Magyarországot (MSZT) Krantz Domokos főosztályvezető-helyettes (Európai kapcsolatok Állandó képviselő a CEN és CENELEC BT- és AG-ben) és Szabó József főosztályvezető képviselte.

 

Halászati termékek nyomonkövethetősége

A tengeriélelmiszer-feldolgozó ipar kulcsszereplőinek számításai szerint a logisztikai és működési költségek az eladások összértékének 15%-át teszik ki. Az egységesített címkézés és nyomonkövethetőségi folyamatok alkalmazása csökkentheti a törvényi kötelezettségek teljesítéséhez szükséges időt és erőforrást, a működési költségeket, ugyanakkor megfelelnek a növekvő fogyasztói igényeknek is.

 Két kerékre fel!

2020 közepére az egész világon megváltozott a tömegközlekedéshez való hozzáállás. Egyre többen ülnek inkább kerékpárra.

 Elkészült a magyar teremakusztika-szabvány

Hosszú előkészítő munka után 2020. szeptember 1-jén az MSZT megjelentette az MSZ 2080:2020 Akusztika. Teremakusztikai követelmények és tervezési ajánlások szabványt, amivel végre hazánkban is léteznek szabványszintű teremakusztikai előírások.

 

Mesterséges intelligencia​

Az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI) közzétett egy új kiadványt [White Paper on Artificial Intelligence (AI)], amely a mesterséges intelligencia kulcsfontosságú, az információs és kommunikációs technológiák (IKT) számára hatalmas lehetőségeket és új kihívásokat jelentő témaköreit ismerteti.

 

60 éve a szabványosításban – CEN és CENELEC​

A sajnálatos egészségügyi helyzet miatt az idei évben kissé háttérbe szorultak az ünneplések, de nem mehetünk el szó nélkül egy fontos évforduló mellett! Kettő a három európai szabványügyi szervezet közül idén ünnepli a 60. születésnapját! De ne aggódjunk, nem terveznek nyugdíjba menni, szorgosan folytatják tovább a munkát!

 

Megválasztották a CENELEC következő elnökét

Az Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság (CENELEC) soron következő elnöke Wolfgang Niedziella úr lesz, aki 2022–2024 között fogja betölteni az elnöki posztot, addig 2021. január 1-jétől megválasztott elnökként (President-Elect) dolgozik majd a jelenlegi elnök, Dany Sturtewagen úr mellett.

 

Játszani jó! Megjelent a villamos játékok szabványának új kiadása!​

Játszani jó, különösen villamos versenypályán irányítani a hajmeresztő sebességgel száguldó kisautókat, vagy a szőnyegen ülve vonatozni. A részletgazdagon kidolgozott játékautók a szobába varázsolják a benzingőzzel átitatott versenypályák hangulatát, az élethű mozdonyok a vadnyugat felfedezésének izgalmát vagy egy pályaudvar nyüzsgését. De játszani csak szabványosan szabad, élvezve a szabványok nyújtotta biztonságot!

 


Napelemes rendszerek létesítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. szeptember 1-jén tette közzé az MSZ HD 60364-7-712:2016 Kisfeszültségű villamos berendezések. 7-712. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Napelemes (PV-) rendszerek magyar nyelvű változatát.

 


Hővezetési ellenállás és hőátbocsátás​

Az MSZ EN ISO 6946 Épületszerkezetek és épületelemek. Hővezetési ellenállás és hőátbocsátás. Számítási módszerek (ISO 6946:2017) szabvány angol nyelven 2017-ben jelent meg, és az MSZT 2020 szeptemberében kiadta annak magyar nyelvű változatát.

 

A beltéri ajtók szabványa

A CEN, hosszas egyeztetések után, 2018 novemberében adta ki a beltéri ajtók EN 14351-2:2018 hivatkozási számú termékszabványt, amelyet az MSZT 2019. április 1-jén angol nyelven, címoldalas jóváhagyó közleménnyel, MSZ EN 14351-2:2019 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 2. rész: Beltéri ajtók címmel vezetett be nemzeti szabványként. A szabványt még nem hirdették ki harmonizáltnak az OJEU-ban, csak ennek megtörténte után lehet CE-jelöléssel forgalomba hozni a beltéri ajtókat az Európai Unió piacán.

 


Megjelent az IEC SRD 63199:2020​

Az IEC SRD 63199-et, amely a Systems Reference Deliverable (SRD), azaz a rendszer-referenciaszolgáltatás szakterületébe tartozik, az IEC Okos energia rendszerbizottság dolgozta ki, és 2020 júliusában jelent meg.

 

Megjelent az MSZ 9721 szabványsorozat új kiadása​

A 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelettel hatályba léptetett Emelőgép Biztonsági Szabályzat időszakos vizsgálatokra vonatkozó rendelkezései szerint a szerkezeti, valamint a fővizsgálatok módjára és gyakoriságára az emelőgépre vonatkozó nemzeti szabványt vagy a gyártó utasítását kell figyelembe venni.

 


Módosult a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat​

A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 2018. január 1-jén lépett hatályba. Az elmúlt két év gyakorlati alkalmazási tapasztalatai hatására időszerűvé vált a módosítása. A rendelet 1. melléklete, a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat (VMBSZ) teljesen megújult.

 

Ívhegesztő áramforrások​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. augusztus 1-jén közzétette az MSZ EN 60974-6:2016 Ívhegesztő berendezések. 6. rész: Korlátozott teljesítményű berendezések (IEC 60974-6:2015) című szabvány magyar nyelvű változatát.

 

Villamos járművek töltése​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. augusztus 1-jén közzé tette az MSZ HD 60364-7-722:2019 Kisfeszültségű villamos berendezések. 7-722. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Villamos járművek táplálása (IEC 60364-7-722:2018, módosítva) magyar nyelvű változatát.

 

MI az egészségügyben

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) által 2020. október 27-én rendezendő konferencia a napjainkban rohamos tempóban fejlődő mesterséges intelligencia témakörét érinti az egészségügyben.

 


Szakmai gyakorlatok európai kritériumai

A szakmai gyakorlatok kulcsszerepet játszanak a fiatalok munkaerőpiaci integrálódásában. Fő feladatuk az elmélet és a gyakorlat közötti készséghiány pótlása.

 

Válság- és katasztrófamenedzsment 

A súlyos természeti katasztrófák és terrorista támadások következményeképpen jelentkező jelenlegi és jövőbeli kihívások fejlesztéseket és innovatív megoldásokat igényelnek a válság- és katasztrófamenedzsmenttel foglalkozók számára.

 


Fogyasztói incidensek kivizsgálása

A fogyasztóvédelem mindnyájunkat érintő téma, éppen ezért a fogyasztókat érintő hátrányos események, incidensek kivizsgálása is prioritás a szabványosítók és a jogszabályalkotók számára. Fontos, hogy legyen olyan előírás, amely alapján ezt el lehet végezni.

 Elnökváltás az IEC/TC 13-ban

Hérakleitosz bölcseletével szólva: „az egyetlen állandó a változás maga”, 2018-ban az IEC/TC 13 Electrical energy measurement and control (Villamosenergia-mérés és -szabályozás) bizottság titkári posztján történt változás, most az elnök személyében köszönthetünk új vezetőt.

 

Elhunyt Kádár Aba​

2020. június 23-án, rövid betegség után, életének 94. évében elhunyt Kádár Aba, a villamos biztonságtechnika doyenje. Véleménye mértékadónak számított a szakmai körökben, óriási élet- és szakmai tapasztalata révén. Halála nagy veszteség a szakma számára.

 

A 84. IEC-közgyűlés – csökkentett üzemmódban

A 2020. évi IEC-közgyűlést Svédország fővárosában, Stockholmban tartották volna október 5–9. között. Előtte, szeptember 28-tól kezdődően került volna sor a műszaki bizottságok üléseire.

 

Gazdálkodj okosan az energiával!​

A jelenlegi gazdasági helyzetben nehéz feladata van a vállalatoknak, ha a versenyképesség fenntartásáról és a költségvetés irányításáról van szó. Az energiagazdálkodási irányítási rendszerek alkalmazása csökkenti a leghatékonyabban a működési költségeket és tartja egyensúlyban a költségvetést.

 

Előrelépés jöhet a lítiumakkumulátorok szabványosításában​

2020. február végén Kína javaslatot tett egy új, a lítiumgyártás, illetve lítiumtermékek szabványainak kidolgozásával foglalkozó ISO műszaki bizottság létrehozására. Ez a javaslat azért fontos, mert Kínában összpontosulnak az akkumulátorok nyersanyagainak finomító- és feldolgozóüzemei, ebből adódóan a lítiumion akkumulátorok szállítói láncát Kína uralja.

 

Kisfeszültségű berendezések védelme​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. július 1-jén meghirdette az MSZ HD 60364-4-442:2012 Kisfeszültségű villamos berendezések. 4-442. rész: Biztonság. A kisfeszültségű berendezések védelme a nagyfeszültségű rendszer földzárlata és a kisfeszültségű rendszer hibája miatt keletkező átmeneti túlfeszültségek ellen (IEC 60364-4-44:2007, 442. fejezet, módosítva) magyar nyelvű változatát.

 


Egység a mérésben​

Május 20. a Metrológia Világnapja, az 1875. május 20-án aláírt Méteregyezmény tiszteletére. Az esemény idei mottója: „A mérések szerepe a világkereskedelemben”.

 

Gépek biztonsága​

2020. június 1-jén magyar nyelven is elérhetővé vált az MSZ EN 60204 sorozat két legújabb korszerűsített szabványa: az MSZ EN 60204-1:2019 Gépek biztonsága. Gépek villamos szerkezetei. 1. rész: Általános követelmények (IEC 60204-1:2016, módosítva) és az MSZ EN IEC 60204-11:2019 Gépek biztonsága. Gépek villamos szerkezetei. 11. rész: Az 1000 V-nál nagyobb váltakozó feszültségű vagy 1500 V-nál nagyobb egyenfeszültségű és legfeljebb 36 kV-os szerkezetek követelményei (IEC 60204-11:2018).

 


Égéskésleltető szerrel kezelt fák 

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. június 1-jén tette közzé az MSZ 9607:2020 szabványt, mely visszavonja és helyettesíti az MSZ 9607-1:1983-at.

 


Teával a jövőnkért

A tea az egyik legszélesebb körben fogyasztott ital a világon, betegség és stressz idején nincs jobb, mint egy csésze tea.

 

A megfelelőségértékelés fontossága​

Amennyiben egy termék, szolgáltatás vagy rendszer szabványkövetelményeknek való megfelelősége bizonyítást nyer, az fokozza az érdekelt felek bizalmát, miközben elősegíti a szabályozásoknak való megfelelés biztosítását is.

 

2019-ben is gyorsan nőtt a napelemek száma

A háztartási méretű kiserőművek száma tavaly is gyorsan növekedett Magyarországon. Az Elosztó Hálózati engedélyesek szerint tavaly közel 17 darab háztartási méretű kiserőmű csatlakozott újonnan a hálózatra, összesen 128,5 MW beépített teljesítménnyel.

 


Áramfejlesztő telepek​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. június 1-jén közzétette az MSZ EN 50549-1:2019 Áramfejlesztő telepek elosztóhálózatokra való párhuzamos csatlakoztatásának követelményei. 1. rész: Kisfeszültségű elosztóhálózatra való csatlakoztatás. Legfeljebb B típusú áramfejlesztő telepek és az MSZ EN 50549-2:2019 Áramfejlesztő telepek elosztóhálózatokra való párhuzamos csatlakoztatásának követelményei. 2. rész: Középfeszültségű elosztóhálózatra való csatlakoztatás. Legfeljebb B típusú áramfejlesztő telepek magyar nyelvű változatait.

 Hotelek szolgáltatási követelményei​

Azt mondják, jobb utazni, mint megérkezni. Ha már előfordult, hogy az út végén olyan szállodába érkezett meg, mely messze alulmúlta a várakozásait, akkor bizonyára egyetért ezzel az állítással. Azoknak a világutazóknak, akik valaha is csodálkoztak azon, hogy miért különböznek a megegyező besorolású hotelek a különböző országokban, itt az új ISO-szabvány feleletként és megnyugtatásként.

 

Új szabvány készül az online szerencsejátékok felügyeletéről​

A CEN 2019-ben új műszaki bizottságot hozott létre CEN/TC 456 Reporting in support of online gambling supervision (Jelentéskészítés az online szerencsejáték-felügyelet támogatásához) névvel, melynek titkárságát az AFNOR látja el. Az új műszaki bizottság életre hívását az Európai Bizottság szabványosítási kérelme (M/558) indokolta a tagállamok szerencsejáték-szabályozó hatóságai által az online szerencsejáték-szolgáltatások ellenőrzésének támogatásához.

 

PAH meghatározása vízmintákból

2020. május 1-jén megjelent magyar nyelven az MSZ EN 16691:2016  Vízminőség. Egyes policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) meghatározása a teljes vízmintában. Szilárd fázisú extrakció (SPE) SPE-korongokkal, gázkromatográfiás tömegspektrometriával (GC-MS) szabvány.

 

Műtrágyavizsgálat​

2020. május 1-jén megjelent magyar nyelven az MSZ EN 16963:2018  Műtrágyák. Bór, kobalt, réz, vas, mangán, molibdén és cink meghatározása ICP-AES-sel magyar nemzeti szabvány.

 

Az EU bizalmi szolgáltatásainak globális elfogadása​

Az ETSI elektronikus aláírásokkal és infrastruktúrákkal foglalkozó műszaki bizottsága (TC ETSI) készített egy műszaki jelentést, az ETSI TR 103 684-et, amely a világ különböző régióiban működő, meglévő bizalmi szolgáltatási infrastruktúrákkal és azok lehetséges kölcsönös elismerésével/globális elfogadásával foglalkozik.

 

Hamarosan érkeznek a legújabb Eurocode-ok

Az Eurocode-szabványok második generációja lassan már 20 éves lesz, hiszen az alapszabványok 2002–2007 között jelentek meg, így ideje volt a szabványok átfogó korszerűsítésének. A néhány éve tartó munka első eredményeként idén kezdenek el érkezni a negyedik generációs Eurocode-szabványok és szabvány jellegű dokumentumok.

 

Az új tanulmány szabványosítási megközelítést javasol a megbízható mesterséges intelligenciák (AI) azonosításához​

VDE német technológiai szervezet és a Bertelsmann Stiftung alapítvány által készített új tanulmány bemutatja, hogy a mesterséges intelligencia (AI) etikai elveit miként lehet a gyakorlatban megvalósítani. „Az alapelvektől a gyakorlatig – interdiszciplináris keret a mesterséges intelligencia etikájának működőképessé tételéhez” című tanulmány szabványosítási megközelítést javasol annak érdekében, hogy segítse a fogyasztókat az AI termékek/szolgáltatások megbízhatóságának beazonosításában.

 


A felkészülés soha nem késő​

Kihívásokkal teli időszakban élünk. A koronavírus személyi egészségre gyakorolt közvetlen hatásai mellett valószínűleg a gazdasági hatások is hosszú ideig érezhetők lesznek.

 
Magyar nyelven a Legionella-szabvány

2020. április 1-jén megjelent magyar nyelven az MSZ EN ISO 11731 nemzeti szabvány. Az MSZT 2017-ben angol nyelven vezette be e szabványt, mely az MSZ EN ISO 11731-2:2008 helyébe lépett.

 


Sebészeti, egészségügyi maszkok, kézfertőtlenítők​

Napjainkban a koronavírus-járvány európai tombolása tetőfokán előtérbe került a védekezés személyi eszközeinek gyártása iránti igény. Mindenki fertőtlenítőfolyadékokat, maszkokat és kesztyűket akar készíteni. De hogyan? Csakis szabványosan!

 

Földelés és kábelezés​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. április 1-jén közzétette az MSZ IEC/TR 61000-5-2:1999 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 5. rész: Szerelési és zavarcsökkentési irányelvek. 2. főfejezet: Földelés és kábelezés nemzeti szabvány magyar nyelvű kiadását.

 


Új nemzetközi szabványsorozat az internetre csatlakoztatható médiaeszközökről​

A tárgyak internete (IoT) forradalmasította világunkat – mindennapi életünk tárgyait összeköti, intelligenssé és interaktívvá teszi, mely az internetre csatlakoztatható audio- és videoeszközök esetében is igaz. Az ISO/IEC új szabványsorozata lehetővé teszi ezeknek az eszközöknek a szinkronizációját, ami elengedhetetlen a fejlődéshez.

 


Kormányzati támogatás az Online Szabványkönyvtár előfizetéséhez

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a 2019. decemberi program folytatásaként, ebben az évben is támogatta az Online Szabványkönyvtár előfizetését. Ennek köszönhetően, felhasználóhelyenként 40.000 Ft-tal kevesebbet kellett fizetni a teljes (bruttó) előfizetési díjnál. A támogatást 2020. december 10-ig, illetve/vagy a rendelkezésre álló támogatási összeg határáig lehetett igénybe venni.

 

Mesterséges intelligencia​

A mesterséges intelligencia (MI) olyan forradalmi technológia, amely nagyban befolyásolja életünket és alakítja jövőnket. Az ISOFocus legutóbbi száma számba veszi a mesterséges intelligenciával kapcsolatos mítoszokat, lehetőségeket és szabványosítási megoldásokat.

 A BREXIT hatása a szabványosításra​

A BREXIT politikai szinten sem sorolható az Európai Unió sikerei közé, de az elvileg politikamentes műszaki szabványosításra milyen hatással lehet? Erre próbálunk jelen cikkünkben reflektálni.

 

Beszámoló az IEC 83. közgyűléséről​

Az IEC (International Electrotechnical Commission, Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) 83. közgyűlését a Kínai Népköztársaság Szabványosítási Hivatala, az SAC meghívására Kína legnagyobb ipari városában, Sanghajban tartották 2019. október 12–25. között.

 2019-ben alakult új szabványosító műszaki bizottságok​

A technikai fejlődés kívánalmainak megfelelően a nemzetközi és az európai szabványosítás folyamatosan alakít új szabványosító bizottságokat az új technológiák és szolgáltatások szabványosítási igényeinek ellátására.

 

A laboratóriumi biológiai kockázatok csökkentése

A betegségek diagnosztizálásától kezdve a tudományos kutatásig a biológiai anyagok laboratóriumokban vagy más helyeken való kezelése elkerülhetetlen számos iparágban, ám ez nem jár veszélyek nélkül.

 

Fiatal Szakemberek Program​

Az IEC évek óta sikeresen működteti a Fiatal Szakemberek Programot (IEC Young Professionals), melynek célja a 20-as és 30-as éveikben járó fiatal szabványosítási szakértők aktivitásának növelése, illetve a szabványosítás népszerűsítése. A program európai szekciójának vezetője tavaly novemberben megkereste a CEN-CENELEC-et, hogy vitassák meg az IEC munkacsoportjai és a CEN-CENELEC közötti együttműködés lehetőségét.

 

2019-ben alakult új szabványosító műszaki bizottságok​

A technikai fejlődés kívánalmainak megfelelően a nemzetközi és az európai szabványosítás folyamatosan alakít új szabványosító bizottságokat az új technológiák és szolgáltatások szabványosítási igényeinek ellátására.

 

Feszültség alatti munkavégzés

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. február 1-jén közzétette az MSZ EN 61477:2009 Feszültség alatti munkavégzés. Szerszámok, eszközök, szerkezetek minimális használati követelményei (IEC 61477:2009 + 2009. évi helyesbítés) magyar nyelvű változatát.

 


Terminológiai szabványok faipari területeken

A fa és a fa alapanyagú termékek kereskedelmi célú felhasználásával foglalkozó műszaki bizottságok szakkifejezéseket és meghatározásokat tartalmazó szabványai közül 2019-ben és 2020 elején több lényeges változás is történt. Ehhez kapcsolódóan egy rövid összefoglalót készítettünk.

 

Gergely – Dr. Horváth díj​

A „Gergely – Dr. Horváth díj a magyar világítástechnikáért” évente egyszer kerül átadásra. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társasága 2019-ben Kosák Gábort, a Magyar Szabványügyi Testület szabványosító menedzserét tüntette ki e díjjal a világítástechnika terén végzett szabványosítási tevékenységéért.

 

Beszámoló a CEN és a CENELEC 2019. év végi Műszaki Igazgatósági üléseiről​

A Műszaki Igazgatóság (BT) rendszeresen Brüsszelben ülésezik, 2019-ben viszont a spanyol tag meghívására Bilbaóban tartották az év utolsó ülését. A korábban meghozott döntés értelmében a két ülés közös helyszínen zajlott, egymás utáni napokon. Az első napon a CENELEC/BT csak a CENELEC-re vonatkozó kérdéseket vitatta meg, a második napon a közös témákat a két szervezet együtt tárgyalta, majd az utolsó napra maradt a CEN/BT ülése. 2019 utolsó ülésén számos fontos döntés született, melyeket az alábbiakban foglalunk össze.

 

ETSI-csúcstalálkozó Franciaországban

Az ETSI (Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) csúcstalálkozóját idén április 2-án tartják majd az ETSI központjában (Sophia Antipolis, Franciaország), melynek témái között szerepelnek az új szabályozási kezdeményezések, az ipar és a piac új kihívásai, valamint az európai szabványok szerepe.

 
Megjelent az új trafószabvány!

14 év után, 2019-ben megjelent az EN IEC 61558-1 európai szabvány harmadik kiadása. A szabványt várhatóan márciusban jóváhagyó közleménnyel (angol nyelven) vezetjük be.

 


ISO-COPOLCO szabvány az iskolai kirándulások biztonságáért

Az ISO felhasználói politikáért felelős bizottsága (ISO-COPOLCO) új szabványt kíván kidolgozni Managing Risk for Youth and School Trips címen azzal a céllal, hogy útmutatót adjon az iskolák, utazási irodák, kormányzati szervek stb. számára a gyermekek/diákok csoportos utazásai során figyelembe veendő speciális kockázatokkal kapcsolatban.

 


2019-ben alakult új szabványosító műszaki bizottságok

A 2019-es évben is számos új bizottság alakult nemzetközi és európai szinten. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és európai megfelelője, az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) az általános szabványosítás területén számos olyan területet vont be a formális szabványosításba, amellyel korábban nem találkozhattunk. Kiemelt terület volt az élelmiszeripar és a környezetvédelem.

 2019-ben kiadott európai szabvány jellegű dokumentumok (CEN) – Műszaki specifikációk

A műszaki specifikációkat (CEN/TS-eket) főként az európai piac fejlődésének támogatását célzó témakörök szempontjainak közzétételére, az előírásokra és a kapcsolódó vizsgálati módszerekre vonatkozó piaci iránymutatáshoz, valamint a kísérleti körülmények és/vagy fejlődő technológiák előírásainak megalkotására hozzák létre.

 


2019-es hírek

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!