HírekÚj szabvány a takarmányok vizsgálatára

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) fontosnak tartja az élelmiszer- és takarmánybiztonságra összpontosító európai szabványokat, melyeket a CEN/TC 327 műszaki bizottság dolgoz ki takarmányok mintavételére és elemzésére vonatkozóan – beleértve a kémiai, biokémiai, mikrobiológiai, fizikai és mikroszkópos módszereket is.

 

A legfinomabb spárga kiválasztása

A spárgát a görögök és a rómaiak több mint kétezer évvel ezelőtt kezdték el termeszteni fiatal hajtásaiért, és azóta is népszerű. Julius Caesar például olvasztott vajjal fogyasztotta, a németek pedig annyira szeretik, hogy spárgamúzeumot tartanak fenn Schrobenhausen városkában.

 

Járványkezelés szabványokkal

A Covid19-járvány arra kényszerített bennünket, hogy gyorsan alkalmazkodjunk a változó körülményekhez. Ma már számos olyan szabvány létezik, mely segítséget nyújt a járványhelyzet kezeléséhez.

 


A fémek csoportosítása hegesztéshez

A hegesztők és a hegesztési munkarend gazdaságos minősítésében nagy jelentősége van annak, hogy egy anyagminőség minősítése érvényes lehet a hasonló alapanyagok hegesztésére is.

 

A klímaváltozás értékelése

A klímaváltozás sokunknak jelent komoly problémát – az extrém időjárás, a biodiverzitás csökkenése, a környezeti katasztrófák: ezek a Világgazdasági Fórum listáján a vezető globális kockázati tényezők, melyekkel szembe kell néznünk.

 

Adatok védelme az okosvárosokban

A felhőalapú számítástechnika, a tárgyak internete, a mobilhálózatok és a mesterséges intelligencia csak néhány eszköz, amelyet a városok használnak a hatékonyság növelése és az állampolgárok életminőségének javítása érdekében.

 


Füstérzékelők

A Magyar Szabványügyi Testület 2021. március 1-jén tette közzé az MSZ EN 54-12:2015 Tűzjelző berendezések. 12. rész: Füstérzékelők. Optikai elven, fénysugárral működő vonali érzékelők magyar nyelvű változatát.

 


Természetes fény épületekben

2020 októberében megjelent az MSZ EN 17037 Természetes világítás épületekben című szabvány magyar nyelvű változata, amelynek forrásszabványát a CEN/TC 169 Alkalmazott világítástechnika európai szabványosító bizottság készítette el. A Magyar Szabványügyi Testület április 29-ére szabványismertető fórumot szervez.

 Az OLED-világításnak bealkonyult?

A 2021. január 21-én tartott CLC/TC 34 értekezleten az európai szabványosító bizottság javasolta, hogy – figyelembe véve a piaci érdektelenséget és a rendelkezésre álló erőforrások (elsősorban szakértők) hiányát – vonják vissza az EN 62868 Szerves fénykibocsátó diódás (OLED-) panelek általános világításra szabványsorozat már megjelent részeit, és hagyjanak fel a jelenleg folyó, illetve jövőbeli szabványtervezetek kidolgozásával.

 

A CEN és a CENELEC hosszú távú stratégiája

A CEN és a CENELEC 2021 februárjában hosszú kidolgozási folyamat és az azt követő egyeztetés után kiadta a 2030-ig szóló közös, hosszú távú stratégiáját. A magas szintű, jövőbe tekintő dokumentum a következő évtizedben meghatározza az európai szabványosítás jövőjét, formába önti a két szervezet 44 tagjának és a közös szabványosításban együtt dolgozó 34 európai országnak a törekvéseit.

 

Megjelentek az első magyar nyelvű BIM-szabványok

Március 1-jén új korszak nyílt hazánk építésgazdaságának történetében. Az MSZT megjelentette a teljes építésgazdasági szektor szabványos BIM-gerincű modernizációját megalapozó MSZ EN ISO 19650 szabványsorozat két kulcsfontosságú szabványának magyar nyelvű változatát.

 


Figyelmeztető jelzések

A figyelmeztető jelzések életbevágóan fontosak mindennapi életünk során – elképzelhetetlen katasztrófákat és anyagi károkat okozna, ha például nem jeleznék az útépítést, a veszélyes kanyarokat, a (nagy)feszültséget…

 

Biztonsági berendezések létesítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2021. március 1-jén tette közzé az MSZ HD 60364-5-56:2019 Kisfeszültségű villamos berendezések. 5-56. rész: A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése. Biztonsági berendezések (IEC 60364-5-56:2018) magyar nyelvű változatát.

 


Környezetvédelmi szabványok

A CEN-CENELEC megjelentetett egy kiadványt a környezetvédelmet segítő szabványokról, e cikk ennek kivonatát tartalmazza.

 Fűszerek régen és ma

A sáfrány, a vanília, a szerecsendió és egyéb egzotikus fűszerek egykor annyit értek, mint az azonos súlyú arany – városokat és uralkodókat tettek gazdaggá. A fűszer-kereskedelem évszázadokon át fontos szerepet töltött be, mely a hatalomról és a gazdagságról szólt. Számos értékes fűszer Indiából, Kínából és Indonéziából származott.

 

Az ellátás helyén végzett vizsgálatok (POCT)

2021. február 1-jén megjelent az MSZ EN ISO 22870 Az ellátás helyén végzett vizsgálatok (POCT). Minőségi és felkészültségi követelmények szabvány magyar nyelvű változata, amely olyan kórházak, klinikák, valamint ambuláns ellátást nyújtó egészségügyi szervezetek számára készült, amelyek POCT-t is végeznek.

 A Covid19 hatása az európai és a nemzetközi szabványosítás folyamataira

Sajnálatos módon a koronavírus továbbra is része maradt mindennapi életünknek, ezzel együtt a szabványosítás, a szabványalkotás folyamataiba is beépült. A napokban sajtóközleményben nyilatkozott az európai és a nemzetközi szabványügyi szervezetek vezetősége a kényszerintézkedések fenntartásáról, és ennek megfelelően az MSZT is hasonlóképp cselekszik.

 

2020-ban alakult új szabványosító műszaki bizottságok

A 2020-as évben is számos új bizottság alakult nemzetközi és európai szinten, a Covid kihívásainak ellenére is. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC), valamint ezek európai megfelelői, az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) és az Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság (CENELEC) a szabványosítás területén sok olyan témát vont be a formális szabványosításba, amellyel korábban nem találkozhattunk.

 


A virtuális valóság oktatásban való alkalmazása

A Covid19-járvány világszerte sok millió ember oktatási szokásait változtatta meg. Az online oktatás általánosan elterjedtté vált. Az innovatív technológiák, például a virtuális valóság (VR), átalakíthatják az oktatást a valós világ élményeinek (mint például a kirándulások) szimulálásával.

 


Hő- és áramlástechnika

2019 júliusában a CEN megjelentette a hő- és áramlástechnikai méretezési eljárásokkal foglalkozó szabványsorozat (EN 13384) első két részének módosított változatát, melyeket az MSZT első lépésben 2020 áprilisában jóváhagyó közleménnyel vezetett be, majd 2021. február 1-jén jelent meg magyar nyelven.

 Egy csepp se menjen kárba…

A világ népességének fele olyan helyen él, ahol évente legalább egy hónapon keresztül vízhiány van, és mintegy 500 millió ember él elsivatagosodott térségben.

 


„Környezeti információk” értékelése

A Föld népessége az utóbbi 200 évben exponenciálisan növekszik, ezért egyre sürgetőbbé válik, hogy bolygónk erőforrásait helyes és megfelelő módon használjuk fel.

 

Megújult a Magyar Szabványügyi Testület hivatalos lapja​

Az új esztendővel megújult a Szabványügyi Közlöny is. A minden hónap elsején megjelenő Szabványügyi Közlöny tartalma és felépítése követi a már jól megszokott, a szabványosítási közlemények közzétételére vonatkozó módszertant és eleget tesz a nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény rendelkezéseinek.

 

A felhő szerepe​

Sokunk számára a felhő egyfajta virtuális meghajtót jelent. A felhő az adatok, videók és képek biztonságos tárolására szolgál a kibertérben. A felhő bárhol elérhető, ahol internetkapcsolat van, és nem foglalja a tárhelyet a laptopon vagy a telefonon. De ennél többet is tud. Támogatja a videókonferencia-technológiát, mely most a világjárvány idején milliók munkáját, ezenkívül az online kereskedelmet is segíti.

 
Háztartási hűtőkészülékek – jellemzők és vizsgálati módszerek​

2019 folyamán az Európai Bizottság új környezetbarát tervezési és energiacímkézési követelményeket fogadott el az egyes, energiával kapcsolatos termékcsoportokhoz, például a háztartási hűtőkészülékekhez. A követelmények új módszereket tartalmaznak a termékek energiafogyasztásának meghatározására, pontos vizsgálati eredmények elérésére és a tényleges használati körülményeknek megfelelő teljesítmény értékelésére.

 

Kiberbiztonsági szabványosítási konferencia 2021​

Az európai szabványügyi szervezetek (CEN, CENELEC és ETSI) és az ENISA (az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynöksége) virtuális kiberbiztonsági szabványosítási konferenciát tart 2021. február 2–4-én. A rendezvény fő témája az „Európai szabványosítás az EU kiberbiztonsági törvényének támogatására”, amely mellett a rádióberendezésekről szóló irányelv (RED), a dolgok fogyasztói internete (CIoT) és az 5G is napirendre kerül.

 

Tetoválás és szoláriumozás szabványosan​

Nemrég jelent meg az MSZ EN 17169:2020 Tetoválás. Biztonsági és higiéniai előírások című szabvány, amely követelményeket és javaslatokat tartalmaz a higiénikus és biztonságos tetoválási gyakorlattal kapcsolatban, melyek alkalmazásával mind az ügyfelek, mind a tetoválók megvédhetők a fertőzésektől. A tetoválás okozta fertőzésveszély minimálisra csökkentése az ügyfelek, a tetoválók és más, a tetoválási helyiségekben dolgozók érdekében a megfelelő higiéniai eljárások alkalmazásával lehetséges.

 

ISO-IEC együttműködés 2020–2021​

2019 végén az ISO és az IEC tájékoztatta tagjait arról, hogy az információtechnológiai (IT) területen növelni szeretnék az együttműködést. Már akkor látszott, hogy ez nem elegendő, szükség lesz egyfajta közös kultúra kiépítésére is. 2020 kezdetén úgy tűnt, hogy megindulhat a szorosabb kooperáció továbbfejlesztése, mellyel növelhetik a hatékonyságot és a globális kapacitásépítési tevékenységeket, csökkenthetik a párhuzamos munkát egy adott szabvány kidolgozásakor, valamint bővíthetik a szabványosítási témák körét.

 

Szabványok a tűzállósági vizsgálatokról​

Az MSZT 2020 decemberében és 2021 januárjában a tűzállósági vizsgálatok alapvető követelményeit megadó két magyar nyelvű szabványt jelentetett meg az ÉMI Nonprofit Kft. szakmai támogatásával és hozzájárulásával: az MSZ 14800-6:2020-at és az MSZ EN 1363-1:2020-at.

 Nettó nulla energiafogyasztás felé

A Covid19 hatására csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyisége, de a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legutóbbi jelentése szerint még mindig nem a szükséges mértékben.

 

A hegesztés terminológiája

Az MSZT/MB 412 kidolgozta az MSZ ISO/TR 25901-1:2020 Hegesztés és rokon eljárások. Szakszótár. 1. rész: Általános kifejezések magyar nyelvű kiadását.

 

A megfogalmazás jelentősége

Az emberi kommunikáció az élet nélkülözhetelen része. Bármit mondunk vagy teszünk, annak üzenetértéke van. A kommunikáció tehát információcsere az adó és a vevő között. Az adó kezdeményezi a kommunikációt, ő kódolja az üzenetet, amely eljut a vevőhöz a csatornán keresztül. A vevő vagy befogadó dekódolja az üzenetet. Amennyiben válaszol, a vevőből adó lesz, és a folyamat kezdődik elölről.

 


Tökéletesen szabványos muffinrecept az ünnepekre

A Brit Szabványügyi Testület a sütők megfelelő működésének ellenőrzésére használt muffinreceptjét szeretettel ajánljuk az ünnepi sütés-főzéshez. A Magyar Szabványügyi Testület ezúton kíván boldog, békés ünnepeket, s köszönjük mindazon szervezetek, intézmények és szakemberek támogatását, akik az MSZT tagjaként vagy partnereként hozzájárultak a nemzeti szabványosítás 2020. évi feladatainak sikeres teljesítéséhez!

 

Vezetékhosszabbító készletek kiegészítő követelményei​

Európában nincs egységes háztartási csatlakozódugó- és csatlakozóaljzat-rendszer, ezért annak szabványosítását az EU a nemzeti tagállamokra bízza. Magyarország az IEC 60884 Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok háztartási és hasonló célokra című szabványsorozatot alkalmazza és adja ki MSZ-szabványként. Ennek 7. része – a szabvány és módosítása egyesítve – jelent most meg magyar nyelven.

 


A 84. IEC-közgyűlés – virtuálisan​

A 2020. évi IEC-közgyűlést Svédország fővárosában, Stockholmban tartották volna. Már tavasszal az IEC Végrehajtó Bizottsága arra a döntésre jutott, hogy 2020 végén az IEC központi irodáiban, Genfben (Svájc) tartják meg a 84. közgyűlést. Akkor még azt tervezték, hogy a legfontosabb döntéshozó üléseket személyes részvétel mellett tartják meg, de a pandémia második hullámának közeledtével a teljesen virtuális közgyűlés megtartás ára kényszerültek az IEC tagjainak, szakértőinek és alkalmazottainak jóléte, egészsége iránti aggodalom miatt.

 
A biztonságos hegymászás

A hegymászás régóta népszerű, van, aki azért mászik hegyet, hogy fizikai és lelki határait feszegesse, van, aki azért, hogy tudományos kutatásokat végezzen.

 

Minőségi nyelvtanulás

A világon több mint hétezer különböző nyelv létezik, így nem meglepő, hogy a nyelvismeret hasznos a munkaerőpiacon.

 


Megjelent az MSZ 13207 korszerűsített kiadása​

A Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 845 Kábelek és vezetékek műszaki bizottsága 2019-ben vette programba az MSZ 13207:2000 0,6/1 kV-tól 20,8/36 kV-ig terjedő névleges feszültségű erősáramú kábelek és jelzőkábelek kiválasztása, fektetése és terhelhetősége című szabvány korszerűsítését. 

 

A hegesztés minőségirányítási követelményeire vonatkozó ISO 3834 korszerűsítése​

A minőségirányítási rendszereket szinte a világ összes országában alkalmazzák. A megrendelő – az esetek többségében – megköveteli, ellenőrzi annak meglétét. A gyártó az ISO 9001 szerint kiépített rendszere, illetve legtöbbször annak független tanúsító szervezet által kiállított tanúsítványa birtokában igazolja a felkészültségét arra, hogy az általa gyártott termékek folyamatosan megfelelnek a minőségi követelményeknek, és hogy folyamatainak hatékonyságát folyamatosan fejleszti.

 

Október 14. – A szabványosítás világnapja​

1946. október 14-én alakult meg a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO), amelynek célja az országok műszaki elszigeteltségének megszüntetése közös műszaki követelmények kidolgozásával. Minden évben e napon ünnepeljük a Szabványosítási Világnapot, amelyet a három nemzetközi szabványosítási szervezet, az IEC, az ISO és az ITU közösen szervez meg. A 2020-as év témája a „környezetvédelem a szabványokon keresztül” jelszó köré szerveződött. A világnap poszterét minden évben megpályáztatják, az idei nyertes (mely cikkünkben is látható) Jyoti Bisht indiai művész alkotása, aki – saját bevallása szerint – maga is alkalmaz szabványokat a munkája során.

 


Környezetbarát eszköz az elektromos roller?​

2018-ban megjelent az IEC 60335-2-114 Háztartási és hasonló jellegű villamos készülékek. Biztonság. 2-114. rész: Lúgos vagy egyéb nem savas elektrolitokat tartalmazó telepeket magukban foglaló, önegyensúlyozó, személyszállító eszközök kiegészítő követelményei című szabvány, azonban párhuzamos európai bevezetése elakadt, sőt le is állt.

 

A szőlő útja a pohárig szabványos szemmel​

A szőlő a legkedveltebb őszi gyümölcsök egyike, gazdag C-, B6-vitaminban és nagyon jó folsavforrás. Olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a kalcium, a vas, a foszfor, a magnézium és a szelén. Erős antioxidáns-hatása miatt csökkenti a szabadgyökök okozta kárt és lassítja az öregedést, illetve fontos szerepet játszik emésztésünkben is.

 

Policiklusos aromás szénhidrogének meghatározása​

2020. november 1-jén magyar nyelven megjelent a 86/278/EGK irányelvhez kapcsolódó MSZ EN 16181:2018 Talaj, kezelt biohulladék és iszap. Policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) meghatározása gázkromatográfiával (GC) és nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC) szabvány.

 


Tömör fából készült burkolatok termékszabványa​

2020. november 1-jén jelent meg az EN 14915 Beltéri és kültéri burkolatok tömör fából. Jellemzők, követelmények és megjelölés szabvány új kiadásának magyar nyelvű változata. A dokumentum tartalmazza a CEN által 2017 áprilisában jóváhagyott A1 módosítást és a 2019 júliusában jóváhagyott A2 módosítást.

 

Társasházak energetikai célú korszerűsítése​

Egy épület korszerűsítése, főként ha társasházi tulajdonban van, lassú és nehézkes folyamat, annyira, hogy akár a felújítás ellehetetlenüléséhez is vezethet – a munkálatok el sem indulnak vagy nem fejeződnek be. Mivel az európai uniós és hazai energiahatékonysági célok megvalósításához szükséges a meglévő épületek korszerűsítése, lényeges, hogy a fenntartható energetikai célú korszerűsítések döntéshozatali folyamatai hatékonyabbak és eredményesebbek legyenek.

 

Új ETSI-kiadvány az IPv6-ról​

 

Az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI) közzétett egy új kiadványt az IPv6 bevált gyakorlatainak, felhasználási eseteinek, előnyeinek és telepítési kihívásainak tanulságairól.

 

Onlineszerencsejáték-felügyelet

A mai gyors technológiai fejlődés hatására kiemelkedően fontossá vált az adatvédelem, ezen belül az online adatok védelme.

 


Megjelent az IEC 60335-1 új kiadása​

Idén szeptemberben megjelent a háztartási villamos készülékek biztonsági szabványa, az IEC 60335-1. Az európai bevezetése azonban egyelőre még késik.

 

Természetes fény épületekben​

Új szabványként jelent meg az MSZ EN 17037 Természetes világítás épületekben, amelynek forrásszabványát a CEN/TC 169 Alkalmazott világítástechnika európai szabványosító bizottság készítette el. Október 1-jével a Magyar Szabványügyi Testület a szabvány magyar nyelvű változatát is kiadta.

 


A 84. IEC-közgyűlés – csak virtuálisan​

A koronavírus-járvány második hullámának tombolása terveinek újabb felülvizsgálatára kényszerítette az IEC Végrehajtó Bizottságát, így az ez évi IEC-közgyűlést teljes egészében online ülések sorozatává alakították át.

 


Az ISO 2020. évi közgyűlése​

A járványra való tekintettel az ez évi, Abu Dhabiba tervezett közgyűlés helyett az ISO 141 ország nemzeti szabványügyi szervezete 700-nál is több képviselőjének részvételével virtuális ülést tartott 2020. szeptember 24-én. Magyarországot (MSZT) Krantz Domokos főosztályvezető-helyettes (Európai kapcsolatok Állandó képviselő a CEN és CENELEC BT- és AG-ben) és Szabó József főosztályvezető képviselte.

 

Halászati termékek nyomonkövethetősége

A tengeriélelmiszer-feldolgozó ipar kulcsszereplőinek számításai szerint a logisztikai és működési költségek az eladások összértékének 15%-át teszik ki. Az egységesített címkézés és nyomonkövethetőségi folyamatok alkalmazása csökkentheti a törvényi kötelezettségek teljesítéséhez szükséges időt és erőforrást, a működési költségeket, ugyanakkor megfelelnek a növekvő fogyasztói igényeknek is.

 Két kerékre fel!

2020 közepére az egész világon megváltozott a tömegközlekedéshez való hozzáállás. Egyre többen ülnek inkább kerékpárra.

 Elkészült a magyar teremakusztika-szabvány

Hosszú előkészítő munka után 2020. szeptember 1-jén az MSZT megjelentette az MSZ 2080:2020 Akusztika. Teremakusztikai követelmények és tervezési ajánlások szabványt, amivel végre hazánkban is léteznek szabványszintű teremakusztikai előírások.

 

Mesterséges intelligencia​

Az Európai Távközlési Szabványosítási Intézet (ETSI) közzétett egy új kiadványt [White Paper on Artificial Intelligence (AI)], amely a mesterséges intelligencia kulcsfontosságú, az információs és kommunikációs technológiák (IKT) számára hatalmas lehetőségeket és új kihívásokat jelentő témaköreit ismerteti.

 

60 éve a szabványosításban – CEN és CENELEC​

A sajnálatos egészségügyi helyzet miatt az idei évben kissé háttérbe szorultak az ünneplések, de nem mehetünk el szó nélkül egy fontos évforduló mellett! Kettő a három európai szabványügyi szervezet közül idén ünnepli a 60. születésnapját! De ne aggódjunk, nem terveznek nyugdíjba menni, szorgosan folytatják tovább a munkát!

 

Megválasztották a CENELEC következő elnökét

Az Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság (CENELEC) soron következő elnöke Wolfgang Niedziella úr lesz, aki 2022–2024 között fogja betölteni az elnöki posztot, addig 2021. január 1-jétől megválasztott elnökként (President-Elect) dolgozik majd a jelenlegi elnök, Dany Sturtewagen úr mellett.

 

Játszani jó! Megjelent a villamos játékok szabványának új kiadása!​

Játszani jó, különösen villamos versenypályán irányítani a hajmeresztő sebességgel száguldó kisautókat, vagy a szőnyegen ülve vonatozni. A részletgazdagon kidolgozott játékautók a szobába varázsolják a benzingőzzel átitatott versenypályák hangulatát, az élethű mozdonyok a vadnyugat felfedezésének izgalmát vagy egy pályaudvar nyüzsgését. De játszani csak szabványosan szabad, élvezve a szabványok nyújtotta biztonságot!

 


Napelemes rendszerek létesítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. szeptember 1-jén tette közzé az MSZ HD 60364-7-712:2016 Kisfeszültségű villamos berendezések. 7-712. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Napelemes (PV-) rendszerek magyar nyelvű változatát.

 


Hővezetési ellenállás és hőátbocsátás​

Az MSZ EN ISO 6946 Épületszerkezetek és épületelemek. Hővezetési ellenállás és hőátbocsátás. Számítási módszerek (ISO 6946:2017) szabvány angol nyelven 2017-ben jelent meg, és az MSZT 2020 szeptemberében kiadta annak magyar nyelvű változatát.

 

A beltéri ajtók szabványa

A CEN, hosszas egyeztetések után, 2018 novemberében adta ki a beltéri ajtók EN 14351-2:2018 hivatkozási számú termékszabványt, amelyet az MSZT 2019. április 1-jén angol nyelven, címoldalas jóváhagyó közleménnyel, MSZ EN 14351-2:2019 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 2. rész: Beltéri ajtók címmel vezetett be nemzeti szabványként. A szabványt még nem hirdették ki harmonizáltnak az OJEU-ban, csak ennek megtörténte után lehet CE-jelöléssel forgalomba hozni a beltéri ajtókat az Európai Unió piacán.

 


Megjelent az IEC SRD 63199:2020​

Az IEC SRD 63199-et, amely a Systems Reference Deliverable (SRD), azaz a rendszer-referenciaszolgáltatás szakterületébe tartozik, az IEC Okos energia rendszerbizottság dolgozta ki, és 2020 júliusában jelent meg.

 

Megjelent az MSZ 9721 szabványsorozat új kiadása​

A 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelettel hatályba léptetett Emelőgép Biztonsági Szabályzat időszakos vizsgálatokra vonatkozó rendelkezései szerint a szerkezeti, valamint a fővizsgálatok módjára és gyakoriságára az emelőgépre vonatkozó nemzeti szabványt vagy a gyártó utasítását kell figyelembe venni.

 


Módosult a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat​

A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet 2018. január 1-jén lépett hatályba. Az elmúlt két év gyakorlati alkalmazási tapasztalatai hatására időszerűvé vált a módosítása. A rendelet 1. melléklete, a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat (VMBSZ) teljesen megújult.

 

Ívhegesztő áramforrások​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. augusztus 1-jén közzétette az MSZ EN 60974-6:2016 Ívhegesztő berendezések. 6. rész: Korlátozott teljesítményű berendezések (IEC 60974-6:2015) című szabvány magyar nyelvű változatát.

 

Villamos járművek töltése​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. augusztus 1-jén közzé tette az MSZ HD 60364-7-722:2019 Kisfeszültségű villamos berendezések. 7-722. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények. Villamos járművek táplálása (IEC 60364-7-722:2018, módosítva) magyar nyelvű változatát.

 

MI az egészségügyben

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) által 2020. október 27-én rendezendő konferencia a napjainkban rohamos tempóban fejlődő mesterséges intelligencia témakörét érinti az egészségügyben.

 


Szakmai gyakorlatok európai kritériumai

A szakmai gyakorlatok kulcsszerepet játszanak a fiatalok munkaerőpiaci integrálódásában. Fő feladatuk az elmélet és a gyakorlat közötti készséghiány pótlása.

 

Válság- és katasztrófamenedzsment 

A súlyos természeti katasztrófák és terrorista támadások következményeképpen jelentkező jelenlegi és jövőbeli kihívások fejlesztéseket és innovatív megoldásokat igényelnek a válság- és katasztrófamenedzsmenttel foglalkozók számára.

 


Fogyasztói incidensek kivizsgálása

A fogyasztóvédelem mindnyájunkat érintő téma, éppen ezért a fogyasztókat érintő hátrányos események, incidensek kivizsgálása is prioritás a szabványosítók és a jogszabályalkotók számára. Fontos, hogy legyen olyan előírás, amely alapján ezt el lehet végezni.

 Elnökváltás az IEC/TC 13-ban

Hérakleitosz bölcseletével szólva: „az egyetlen állandó a változás maga”, 2018-ban az IEC/TC 13 Electrical energy measurement and control (Villamosenergia-mérés és -szabályozás) bizottság titkári posztján történt változás, most az elnök személyében köszönthetünk új vezetőt.

 

Elhunyt Kádár Aba​

2020. június 23-án, rövid betegség után, életének 94. évében elhunyt Kádár Aba, a villamos biztonságtechnika doyenje. Véleménye mértékadónak számított a szakmai körökben, óriási élet- és szakmai tapasztalata révén. Halála nagy veszteség a szakma számára.

 

A 84. IEC-közgyűlés – csökkentett üzemmódban

A 2020. évi IEC-közgyűlést Svédország fővárosában, Stockholmban tartották volna október 5–9. között. Előtte, szeptember 28-tól kezdődően került volna sor a műszaki bizottságok üléseire.

 

Gazdálkodj okosan az energiával!​

A jelenlegi gazdasági helyzetben nehéz feladata van a vállalatoknak, ha a versenyképesség fenntartásáról és a költségvetés irányításáról van szó. Az energiagazdálkodási irányítási rendszerek alkalmazása csökkenti a leghatékonyabban a működési költségeket és tartja egyensúlyban a költségvetést.

 

Előrelépés jöhet a lítiumakkumulátorok szabványosításában​

2020. február végén Kína javaslatot tett egy új, a lítiumgyártás, illetve lítiumtermékek szabványainak kidolgozásával foglalkozó ISO műszaki bizottság létrehozására. Ez a javaslat azért fontos, mert Kínában összpontosulnak az akkumulátorok nyersanyagainak finomító- és feldolgozóüzemei, ebből adódóan a lítiumion akkumulátorok szállítói láncát Kína uralja.

 

Kisfeszültségű berendezések védelme​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. július 1-jén meghirdette az MSZ HD 60364-4-442:2012 Kisfeszültségű villamos berendezések. 4-442. rész: Biztonság. A kisfeszültségű berendezések védelme a nagyfeszültségű rendszer földzárlata és a kisfeszültségű rendszer hibája miatt keletkező átmeneti túlfeszültségek ellen (IEC 60364-4-44:2007, 442. fejezet, módosítva) magyar nyelvű változatát.

 


Egység a mérésben​

Május 20. a Metrológia Világnapja, az 1875. május 20-án aláírt Méteregyezmény tiszteletére. Az esemény idei mottója: „A mérések szerepe a világkereskedelemben”.

 

Gépek biztonsága​

2020. június 1-jén magyar nyelven is elérhetővé vált az MSZ EN 60204 sorozat két legújabb korszerűsített szabványa: az MSZ EN 60204-1:2019 Gépek biztonsága. Gépek villamos szerkezetei. 1. rész: Általános követelmények (IEC 60204-1:2016, módosítva) és az MSZ EN IEC 60204-11:2019 Gépek biztonsága. Gépek villamos szerkezetei. 11. rész: Az 1000 V-nál nagyobb váltakozó feszültségű vagy 1500 V-nál nagyobb egyenfeszültségű és legfeljebb 36 kV-os szerkezetek követelményei (IEC 60204-11:2018).

 


Égéskésleltető szerrel kezelt fák 

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. június 1-jén tette közzé az MSZ 9607:2020 szabványt, mely visszavonja és helyettesíti az MSZ 9607-1:1983-at.

 


Teával a jövőnkért

A tea az egyik legszélesebb körben fogyasztott ital a világon, betegség és stressz idején nincs jobb, mint egy csésze tea.

 

A megfelelőségértékelés fontossága​

Amennyiben egy termék, szolgáltatás vagy rendszer szabványkövetelményeknek való megfelelősége bizonyítást nyer, az fokozza az érdekelt felek bizalmát, miközben elősegíti a szabályozásoknak való megfelelés biztosítását is.

 

2019-ben is gyorsan nőtt a napelemek száma

A háztartási méretű kiserőművek száma tavaly is gyorsan növekedett Magyarországon. Az Elosztó Hálózati engedélyesek szerint tavaly közel 17 darab háztartási méretű kiserőmű csatlakozott újonnan a hálózatra, összesen 128,5 MW beépített teljesítménnyel.

 


Áramfejlesztő telepek​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. június 1-jén közzétette az MSZ EN 50549-1:2019 Áramfejlesztő telepek elosztóhálózatokra való párhuzamos csatlakoztatásának követelményei. 1. rész: Kisfeszültségű elosztóhálózatra való csatlakoztatás. Legfeljebb B típusú áramfejlesztő telepek és az MSZ EN 50549-2:2019 Áramfejlesztő telepek elosztóhálózatokra való párhuzamos csatlakoztatásának követelményei. 2. rész: Középfeszültségű elosztóhálózatra való csatlakoztatás. Legfeljebb B típusú áramfejlesztő telepek magyar nyelvű változatait.

 Hotelek szolgáltatási követelményei​

Azt mondják, jobb utazni, mint megérkezni. Ha már előfordult, hogy az út végén olyan szállodába érkezett meg, mely messze alulmúlta a várakozásait, akkor bizonyára egyetért ezzel az állítással. Azoknak a világutazóknak, akik valaha is csodálkoztak azon, hogy miért különböznek a megegyező besorolású hotelek a különböző országokban, itt az új ISO-szabvány feleletként és megnyugtatásként.

 

Új szabvány készül az online szerencsejátékok felügyeletéről​

A CEN 2019-ben új műszaki bizottságot hozott létre CEN/TC 456 Reporting in support of online gambling supervision (Jelentéskészítés az online szerencsejáték-felügyelet támogatásához) névvel, melynek titkárságát az AFNOR látja el. Az új műszaki bizottság életre hívását az Európai Bizottság szabványosítási kérelme (M/558) indokolta a tagállamok szerencsejáték-szabályozó hatóságai által az online szerencsejáték-szolgáltatások ellenőrzésének támogatásához.

 

PAH meghatározása vízmintákból

2020. május 1-jén megjelent magyar nyelven az MSZ EN 16691:2016  Vízminőség. Egyes policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) meghatározása a teljes vízmintában. Szilárd fázisú extrakció (SPE) SPE-korongokkal, gázkromatográfiás tömegspektrometriával (GC-MS) szabvány.

 

Műtrágyavizsgálat​

2020. május 1-jén megjelent magyar nyelven az MSZ EN 16963:2018  Műtrágyák. Bór, kobalt, réz, vas, mangán, molibdén és cink meghatározása ICP-AES-sel magyar nemzeti szabvány.

 

Az EU bizalmi szolgáltatásainak globális elfogadása​

Az ETSI elektronikus aláírásokkal és infrastruktúrákkal foglalkozó műszaki bizottsága (TC ETSI) készített egy műszaki jelentést, az ETSI TR 103 684-et, amely a világ különböző régióiban működő, meglévő bizalmi szolgáltatási infrastruktúrákkal és azok lehetséges kölcsönös elismerésével/globális elfogadásával foglalkozik.

 

Hamarosan érkeznek a legújabb Eurocode-ok

Az Eurocode-szabványok második generációja lassan már 20 éves lesz, hiszen az alapszabványok 2002–2007 között jelentek meg, így ideje volt a szabványok átfogó korszerűsítésének. A néhány éve tartó munka első eredményeként idén kezdenek el érkezni a negyedik generációs Eurocode-szabványok és szabvány jellegű dokumentumok.

 

Az új tanulmány szabványosítási megközelítést javasol a megbízható mesterséges intelligenciák (AI) azonosításához​

VDE német technológiai szervezet és a Bertelsmann Stiftung alapítvány által készített új tanulmány bemutatja, hogy a mesterséges intelligencia (AI) etikai elveit miként lehet a gyakorlatban megvalósítani. „Az alapelvektől a gyakorlatig – interdiszciplináris keret a mesterséges intelligencia etikájának működőképessé tételéhez” című tanulmány szabványosítási megközelítést javasol annak érdekében, hogy segítse a fogyasztókat az AI termékek/szolgáltatások megbízhatóságának beazonosításában.

 


A felkészülés soha nem késő​

Kihívásokkal teli időszakban élünk. A koronavírus személyi egészségre gyakorolt közvetlen hatásai mellett valószínűleg a gazdasági hatások is hosszú ideig érezhetők lesznek.

 
Magyar nyelven a Legionella-szabvány

2020. április 1-jén megjelent magyar nyelven az MSZ EN ISO 11731 nemzeti szabvány. Az MSZT 2017-ben angol nyelven vezette be e szabványt, mely az MSZ EN ISO 11731-2:2008 helyébe lépett.

 


Sebészeti, egészségügyi maszkok, kézfertőtlenítők​

Napjainkban a koronavírus-járvány európai tombolása tetőfokán előtérbe került a védekezés személyi eszközeinek gyártása iránti igény. Mindenki fertőtlenítőfolyadékokat, maszkokat és kesztyűket akar készíteni. De hogyan? Csakis szabványosan!

 

Földelés és kábelezés​

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. április 1-jén közzétette az MSZ IEC/TR 61000-5-2:1999 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 5. rész: Szerelési és zavarcsökkentési irányelvek. 2. főfejezet: Földelés és kábelezés nemzeti szabvány magyar nyelvű kiadását.

 


Új nemzetközi szabványsorozat az internetre csatlakoztatható médiaeszközökről​

A tárgyak internete (IoT) forradalmasította világunkat – mindennapi életünk tárgyait összeköti, intelligenssé és interaktívvá teszi, mely az internetre csatlakoztatható audio- és videoeszközök esetében is igaz. Az ISO/IEC új szabványsorozata lehetővé teszi ezeknek az eszközöknek a szinkronizációját, ami elengedhetetlen a fejlődéshez.

 


Kormányzati támogatás az Online Szabványkönyvtár előfizetéséhez

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a 2019. decemberi program folytatásaként, ebben az évben is támogatta az Online Szabványkönyvtár előfizetését. Ennek köszönhetően, felhasználóhelyenként 40.000 Ft-tal kevesebbet kellett fizetni a teljes (bruttó) előfizetési díjnál. A támogatást 2020. december 10-ig, illetve/vagy a rendelkezésre álló támogatási összeg határáig lehetett igénybe venni.

 

Mesterséges intelligencia​

A mesterséges intelligencia (MI) olyan forradalmi technológia, amely nagyban befolyásolja életünket és alakítja jövőnket. Az ISOFocus legutóbbi száma számba veszi a mesterséges intelligenciával kapcsolatos mítoszokat, lehetőségeket és szabványosítási megoldásokat.

 A BREXIT hatása a szabványosításra​

A BREXIT politikai szinten sem sorolható az Európai Unió sikerei közé, de az elvileg politikamentes műszaki szabványosításra milyen hatással lehet? Erre próbálunk jelen cikkünkben reflektálni.

 

Beszámoló az IEC 83. közgyűléséről​

Az IEC (International Electrotechnical Commission, Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) 83. közgyűlését a Kínai Népköztársaság Szabványosítási Hivatala, az SAC meghívására Kína legnagyobb ipari városában, Sanghajban tartották 2019. október 12–25. között.

 2019-ben alakult új szabványosító műszaki bizottságok​

A technikai fejlődés kívánalmainak megfelelően a nemzetközi és az európai szabványosítás folyamatosan alakít új szabványosító bizottságokat az új technológiák és szolgáltatások szabványosítási igényeinek ellátására.

 

A laboratóriumi biológiai kockázatok csökkentése

A betegségek diagnosztizálásától kezdve a tudományos kutatásig a biológiai anyagok laboratóriumokban vagy más helyeken való kezelése elkerülhetetlen számos iparágban, ám ez nem jár veszélyek nélkül.

 

Fiatal Szakemberek Program​

Az IEC évek óta sikeresen működteti a Fiatal Szakemberek Programot (IEC Young Professionals), melynek célja a 20-as és 30-as éveikben járó fiatal szabványosítási szakértők aktivitásának növelése, illetve a szabványosítás népszerűsítése. A program európai szekciójának vezetője tavaly novemberben megkereste a CEN-CENELEC-et, hogy vitassák meg az IEC munkacsoportjai és a CEN-CENELEC közötti együttműködés lehetőségét.

 

2019-ben alakult új szabványosító műszaki bizottságok​

A technikai fejlődés kívánalmainak megfelelően a nemzetközi és az európai szabványosítás folyamatosan alakít új szabványosító bizottságokat az új technológiák és szolgáltatások szabványosítási igényeinek ellátására.

 

Feszültség alatti munkavégzés

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. február 1-jén közzétette az MSZ EN 61477:2009 Feszültség alatti munkavégzés. Szerszámok, eszközök, szerkezetek minimális használati követelményei (IEC 61477:2009 + 2009. évi helyesbítés) magyar nyelvű változatát.

 


Terminológiai szabványok faipari területeken

A fa és a fa alapanyagú termékek kereskedelmi célú felhasználásával foglalkozó műszaki bizottságok szakkifejezéseket és meghatározásokat tartalmazó szabványai közül 2019-ben és 2020 elején több lényeges változás is történt. Ehhez kapcsolódóan egy rövid összefoglalót készítettünk.

 

Gergely – Dr. Horváth díj​

A „Gergely – Dr. Horváth díj a magyar világítástechnikáért” évente egyszer kerül átadásra. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társasága 2019-ben Kosák Gábort, a Magyar Szabványügyi Testület szabványosító menedzserét tüntette ki e díjjal a világítástechnika terén végzett szabványosítási tevékenységéért.

 

Beszámoló a CEN és a CENELEC 2019. év végi Műszaki Igazgatósági üléseiről​

A Műszaki Igazgatóság (BT) rendszeresen Brüsszelben ülésezik, 2019-ben viszont a spanyol tag meghívására Bilbaóban tartották az év utolsó ülését. A korábban meghozott döntés értelmében a két ülés közös helyszínen zajlott, egymás utáni napokon. Az első napon a CENELEC/BT csak a CENELEC-re vonatkozó kérdéseket vitatta meg, a második napon a közös témákat a két szervezet együtt tárgyalta, majd az utolsó napra maradt a CEN/BT ülése. 2019 utolsó ülésén számos fontos döntés született, melyeket az alábbiakban foglalunk össze.

 

ETSI-csúcstalálkozó Franciaországban

Az ETSI (Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) csúcstalálkozóját idén április 2-án tartják majd az ETSI központjában (Sophia Antipolis, Franciaország), melynek témái között szerepelnek az új szabályozási kezdeményezések, az ipar és a piac új kihívásai, valamint az európai szabványok szerepe.

 
Megjelent az új trafószabvány!

14 év után, 2019-ben megjelent az EN IEC 61558-1 európai szabvány harmadik kiadása. A szabványt várhatóan márciusban jóváhagyó közleménnyel (angol nyelven) vezetjük be.

 


ISO-COPOLCO szabvány az iskolai kirándulások biztonságáért

Az ISO felhasználói politikáért felelős bizottsága (ISO-COPOLCO) új szabványt kíván kidolgozni Managing Risk for Youth and School Trips címen azzal a céllal, hogy útmutatót adjon az iskolák, utazási irodák, kormányzati szervek stb. számára a gyermekek/diákok csoportos utazásai során figyelembe veendő speciális kockázatokkal kapcsolatban.

 


2019-ben alakult új szabványosító műszaki bizottságok

A 2019-es évben is számos új bizottság alakult nemzetközi és európai szinten. A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és európai megfelelője, az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) az általános szabványosítás területén számos olyan területet vont be a formális szabványosításba, amellyel korábban nem találkozhattunk. Kiemelt terület volt az élelmiszeripar és a környezetvédelem.

 
2019-ben kiadott európai szabvány jellegű dokumentumok (CEN) – Műszaki specifikációk

A műszaki specifikációkat (CEN/TS-eket) főként az európai piac fejlődésének támogatását célzó témakörök szempontjainak közzétételére, az előírásokra és a kapcsolódó vizsgálati módszerekre vonatkozó piaci iránymutatáshoz, valamint a kísérleti körülmények és/vagy fejlődő technológiák előírásainak megalkotására hozzák létre.

 A silók és tartályok Eurocode-szabványai magyar nyelven

Az MSZT/MB 119 Teherhordó szerkezetek erőtani tervezése nemzeti szabványosító műszaki bizottság munkaprogramja szerint a silók és tartályok tervezésével foglalkozó szabványok megjelenésével folytatódik a magyar nyelvű Eurocode-szabványok kiadásának sora. Ennek első lépéseként december 1-jén megjelent az MSZ EN 1991-4:2006 Eurocode 1: A tartószerkezeteket érő hatások. 4. rész: Silók és tartályok szabvány magyar nyelvű változata.

 


Szabvány a készelemes fém munkaállványokról

A Magyar Szabványügyi Testület december 1-jén tette közzé az MSZ 13020 Készelemes fém munkaállványok létesítésének, használatának és bontásának követelményei szabványt, mely az ugyanezt a címet viselő 2016-os előszabvány korszerűsített változata, továbbá egy új melléklet beépítésével visszavonja és helyettesíti az 1983-as MSZ 13017 Készelemes könnyűállványok szabványsorozatot.

 


Alapozásföldelők

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. december 1-jén tette közzé az MSZ 18014:2019 Alapozásföldelők. Tervezés, kivitelezés és dokumentáció című szabványt.

 

OTSZ 5.1 – megjelent az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása!

Megjelent a belügyminiszter 30/2019. (VII. 26.) BM rendelete, amely a 2014 decemberében kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzatot módosítja. A BM rendelet csak a tételes változtatásokat tartalmazza és 2020. január 22-én lép hatályba, az új OTSZ alkalmazására eddig lehet felkészülni.

 A fitneszközpontok szabványa

A szabvány kidolgozásakor közös cél volt a testmozgás biztonságos és ellenőrzött környezetének és körülményeinek megteremtése.

 

Biztonságosan a gördeszkapályán

Megjelent az MSZ EN 14974:2019 Gördeszkapályák. Biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek hivatkozási számú és című, angol nyelvű szabvány.

 


Időrelék

Az időrelé késleltetett kapcsolást és elengedést lehetővé tevő relé, amely általában programozható. Gyárak, üzemek vezérléstechnikai, automatika, jelző- és működtetőberendezéseinek alapvető fontosságú eleme, és ezenkívül főként lépcsőházakban használják.

 

Módosult a vízicsúszdaszabvány

A CEN 2019-ben módosította a vízicsúszdák biztosági követelményeit és vizsgálat módszereit meghatározó EN 1069-1 szabványt, melyet az MSZT november 1-jével, MSZ EN 1069-1:2017+A1:2019 hivatkozási számmal nemzeti szabványként, angol nyelven bevezetett.

 

Ásványolajtermékek vizsgálata

Az MSZT ez év őszén több olyan vizsgálati módszert leíró szabványt vezetett be magyar nyelven, amely az ásványolajtermékeket vizsgáló laboratóriumok és az akkreditálásban érdekelt felek számára fontos.

 

Vidámparkok biztonsága

2019 novemberében megjelent a 15 évvel ezelőtti MSZ EN 13814 Vidámparki, mutatványos és hasonló szórakoztatóberendezések és szerkezetek. Biztonság szabvány három részre kibővített és átdolgozott, angol nyelvű szabványsorozata.

 

Villamos hegesztőberendezések elektromágneses terei

Fejlett világunkban az elektromágneses terek már hozzátartoznak a mindennapjainkhoz, hiszen mindenhol jelen vannak, ahol villamos energiát használnak. A legtöbb esetben ezek a terek elenyésző erősségűek, nem járnak káros hatással, ugyanakkor néhány munkahelyen – például hegesztés során, ahol a hegesztő szükségszerűen a tér forrásának közelében helyezkedik el – nagyobb térerősség léphet fel, amely egészségügyi kockázatot jelenthet a munkavállalók számára.

 

Szolgáltatásmenedzsment

A szolgáltatásirányítási rendszerszabványok legfőbb előnyei, hogy javítják a fogyasztói szolgáltatások színvonalát, továbbá növelik a termelékenységet és a hatékonyságot. Egy Forbes-jelentés szerint az IT-szolgáltatásmenedzsment kiemelten fontos a legtöbb vezető számára, és annak hiánya hátrányosan érintheti a versenyképességet, mivel túl sok időt és pénzt kell a fenntartásra és a menedzsmentre fordítani ahelyett, hogy az új kezdeményezéseket támogatnák.

 


Elektromechanikus elemi relék

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. október 1-jén közzétette a mechanikailag egymáshoz reteszelt érintkezőjű elektromechanikus elemi relék biztonsági követelményeire vonatkozó MSZ EN 61810-3:2015 szabvány magyar nyelvű változatát a MAVIR Zrt. támogatásával, az MSZT/MB 808 Erősáramú relék bizottságának égisze alatt.

 
Intelligens városok és közösségek – A polgárok és a fogyasztók igényeinek megfelelő szabványosítás

Az ETSI 2019. december 11-én az intelligens városokról és közösségekről szóló nyílt találkozót szervez a brüsszeli Bloom Hotelben. A találkozó célja annak megvitatása, hogy a szabványosítás miként felel meg a polgárok és a fogyasztók igényeinek, mivel esetenként felvetődik, hogy a szabványok zavarók a városok számára, és nem veszik kellőképpen figyelembe a polgárok igényeit, beleértve az alkalmazhatóságot, a hozzáférhetőséget vagy az adatbiztonságot.

 

Ablakok és kültéri bejárati ajtók, valamint a beltéri ajtók szabványai

A CEN 2006-ban közzétette az első, a CEN/TC 33 Ajtók, ablakok, redőnyök, szerelvények és függönyfalak európai műszaki bizottságban kidolgozott nyílászárókra vonatkozó termékszabványt, az EN 14351-1:2006 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 1. rész: Tűzálló és/vagy füstgátló tulajdonság nélküli ablakok és külső bejárati ajtók hivatkozási számú és című szabványt. A szabványnak azóta két módosítása jelent meg, az EN 14351-1:2006+A1:2010 és az EN 14351-1:2006+A2:2016.

 
Sportlétesítmények világítása

11 év után idén július elsején megjelent az MSZ EN 12193 Fény és világítás. Sportlétesítmények világítása szabvány új kiadása.

 

Díszfák ültetése és védelme – két új magyar szabvány

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. október 1-jén megjelentetett két tiszta magyar szabványt a díszfák ültetéséről (MSZ 12172:2019) és védelméről (MSZ 12042:2019). A szabványok kiadását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatta.

 

Blokklánc az energiaágazatban: kihívások és lehetőségek​

A CEN és a CENELEC 2019. október 24-én egy szemináriumot szervez a blokklánc-technológiák energiaágazatban való alkalmazhatóságának feltérképezésére. A rendezvény célja a meglévő ismeretek összehangolása és az ágazatközi együttműködés motiválása annak érdekében, hogy a blokklánccal összefüggő tevékenységek révén kulcsfontosságú hozzájárulást nyújtsanak az EU energiarendszerének átalakításához.

 

Harmonizált EMC-szabványok

2019. augusztus 5-én lépett hatályba az Európai Bizottság 2019/1326 számú végrehajtási határozata az elektromágneses összeférhetőségre vonatkozóan a 2014/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv támogatása céljából kidolgozott harmonizált szabványokról.

 


Útmutató a szervezet tartós sikerének eléréséhez​

A szervezet sikereit befolyásoló tényezők folyamatosan alakulnak, fejlődnek, növekednek vagy csökkennek az évek során, és a változásokhoz való alkalmazkodás fontos a tartós sikerhez. Ilyen tényezők a társadalmi felelősségvállalás, a környezeti és a kulturális tényezők, valamint a korábban is ismert hatékonyság, minőség és gyorsaság.

 

Személyes adatok védelméről készült úttörő szabvány​

A viharos sebességgel fejlődő informatikai rendszerek – felhőalapú megoldások, mesterséges intelligencia, okosvárosok, automatizált folyamatok – egyre hatékonyabbá teszik a cégek, szervezetek, közösségek működését. Ennek azonban ára is van: a korábban megszokottnál jóval több figyelmet kell fordítani az informatikai biztonságra.

 


Online értékelések és kalandturizmus

A közösségi média az internethasználat általánossá válása óta nagy népszerűségnek örvend. Az interneten található információáradat sok szempontból alapvetően megváltoztatta életünket, kapcsolatainkat és viszonyulásunkat az információhoz.

 

Megjelent a hegesztésfelügyeleti személyzetre vonatkozó MSZ EN ISO 14731:2019

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. szeptemberben tette közzé az MSZ EN ISO 14731:2019 Hegesztési felügyelet. Feladatok és felelősség (ISO 14731:2019) angol nyelvű változatát, amelynek magyar nyelvű változata az ÉMI-TÜV SÜD Kft., az MHtE, a TAM CERT Kft. és a TÜV Rheinland InterCert Kft. hozzájárulásának köszönhetően már októberben meg fog jelenni.

 


Az MSZ ISO 37001:2019 eszköz a gazdaság szereplői számára a korrupció ellen

A fórum célja:
A résztvevők tájékoztatása arról, hogy az MSZ ISO 37001-ben felvázolt antikorrupciós irányítási rendszer és az integritás, az átláthatóság, a nyitottság és a megfelelés kultúrájának megteremtése iránti vezetői elkötelezettség hogyan teszi lehetővé a korrupció elleni harchoz való proaktív hozzájárulást.

 

Épületek energiahatékonyságának megállapítása

Az épületek energiahatékonysága az egyik lényeges módja annak, hogy támogassuk az energiamegtakarítást és a mindennapi életünket fenntarthatóvá tegyük, sőt, az Európai Bizottság vonatkozó felmérése szerint az EU-ban az épületek felelősek a CO2-kibocsátás 36%-áért.

 

Épületek hangszigetelésének megújult vizsgálatai

2019. szeptember 1-jén megjelent a léghang-szigetelések beépített állapotban történő, helyszíni vizsgálatának követelményeit tartalmazó MSZ EN ISO 16283-1:2019 EV Akusztika. Épületek és épületelemek hangszigetelésének helyszíni vizsgálata. 1. rész: Léghangszigetelés (ISO 16283-1:2014 + Amd 1:2017) EGYESÍTETT VÁLTOZAT, amely megadja a vizsgálatok elvégzéséhez szükséges technikai feltételeket, a vizsgálat lefolytatásának módját, továbbá több ábrán keresztül ad példákat a megfelelő hangsugárzó- és mikrofonpozíciókra.

 CEN munkaprogram 2019 – gépek és berendezések

A két európai szabványügyi szervezet, a CEN és a CENELEC közös munkája során az Európai Közösség országaiban általánosan alkalmazott szabványokat alkot. A 34 államot képviselő tagságból álló európai szervezetek majd 500 műszaki bizottsága közül 50 foglalkozik a gépek különféle használatával a mezőgazdaság, az ipari gyártás, a bányászat, az építőipar területén, illetve a mindennapi életben használtakkal, mint pl. liftek, elektromos eszközök.

 

Okosvárosok teljesítményének mérése

Napjainkban egyre többen el tudják képzelni, hogy mit is jelent a „smart” vagy az „okos” kifejezés egy eszköz vagy egy megoldás jelzőjeként, de kevesen tudják megmondani, mit jelent ez egy város esetében.

 Egészségturizmus világszerte

Az utóbbi években egyre többen utaznak egészségügyi ellátás céljából más országokba. Az okok sokfélék lehetnek – a versenyképes árak, az otthon nem elérhető kezelések vagy a hosszú várólista elkerülése.

 

Ívhegesztő-áramforrások

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. augusztus 1-jén magyar nyelven közzétette az MSZ EN IEC 60974-1:2019 Ívhegesztő berendezések. 1. rész: Hegesztő-áramforrások (IEC 60974-1:2017) című szabvány és A1 módosításának (MSZ EN IEC 60974-1:2018/A1:2019) magyar nyelvű változatait.

 


A vízen lebegő naperőműveké a jövő?

Szingapúrban elkészült a világ legnagyobb vízre telepített kísérleti naperőműve, amelyet 2017-ben kezdtek el tervezni az ABB technológiáját alkalmazva.

 

Gyakran ismételt kérdések VI.

Cikksorozatunkban a nemzeti szabványosítás és szabványalkalmazás fontos kérdésköreit érintjük, melyben egy-egy, a szabványokkal és a szabványosítási folyamatokkal kapcsolatos, gyakran ismételt kérdésre adunk választ.

Kérdés: Milyen kapcsolatban van a jogszabály és a szabvány?

 


Gyászhír

Szomorú szívvel és sajnálattal adunk hírt arról, hogy a Magyar Szabványügyi Testület elnöki tisztét 2004. május és 2019. június között, három elnöki ciklusban ellátó Dr. Ginsztler János 2019. július 7-én eltávozott az élők sorából.
Temetése 2019. július 29-én 14:30-kor lesz a Farkasréti Temető Makovecz ravatalozójában.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Elnökünk életpályája megtekinthető az MTA honlapján: https://mta.hu/

 

A klímaváltozás hatásának kezelése

Most, amikor a világ legnagyobb cégei az éghajlattal összefüggő kockázatoknak az üzleti működésükre gyakorolt hatását csaknem 1 trillió (1018) $-ra értékelik, a klímaváltozást nem lehet figyelmen kívül hagyni.

 

Elektromágneses összeférhetőség

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. július 1-jén közzétette az alábbi öt, korábban jóváhagyó közleménnyel (angol nyelven) bevezetett európai szabvány magyar nyelvű kiadását.

 

Élelmiszerek eredetiségvizsgálata

A témában 2019. februárban megjelent cikkünkben már tájékoztatást adtunk arról, hogy a CEN-tagországok – hazánkat is beleértve – megszavazták a CEN/TC 460 Élelmiszerek eredetiségvizsgálata új európai műszaki bizottság létrehozását.

 


Beton tető- és idomcserepek

A beton tetőfedési célra való felhasználása az ókorig nyúlik vissza. Példaként lehet említeni a közel 2000 éves római Pantheont, amelyet i. e. 27-ben emeltetett Marcus Vipsanius Agrippa államférfi és hadvezér, valószínűleg a korabeli Róma isteneinek együttes tiszteletére.

 


Elektromechanikus elemi relék

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. május 1-jén közzétette az elektromechanikus elemi relék általános és biztonsági követelményei magyar nyelvű kiadását a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. támogatásával, az MSZT/MB 808 Erősáramú relék bizottság égisze alatt.

 


5G szabadalmak – CEN-CENELEC Workshop

A Nokia és az IP-Europe kezdeményezésére 2017. október 6-án, Párizsban, az AFNOR vezetésével a CEN és a CENELEC közös munkaértekezletet tartott azzal a céllal, hogy egy munkaértekezleti megállapodást (CWA) dolgozzanak ki, mely leírja az 5G és a „dolgok internete” (IoT), beleértve az ipari internet szabadalmainak engedélyezésére vonatkozó alapelveket és útmutatásokat.

 

Az IEC/TC 62/SC 62B/WG 37 budapesti ülése

IEC/TC 62 Villamos berendezések a gyógyászati gyakorlatban nemzetközi szabványosító műszaki bizottság SC 62B/WG 37 Diagnosztikai röntgenberendezések munkacsoportja Magyarországon, az MSZT-székházban tartotta soron következő ülését a Magyar Szabványügyi Testület meghívására június 24. és 28. között.

 

Egészségkockázatok munka közben

A fórum célja:
A résztvevők tájékoztatása arról, hogyan lehet csökkenteni a géppel kapcsolatos tevékenységekkel összefüggő egészségkockázatokat és javítani e tevékenységek minőségét, hatékonyságát.

 

Útmutató a nyomástartó berendezések biztonságáról

A CEN a közelmúltban közzétette Nyomástartó berendezések biztonsága. A biztonsági szabványok kidolgozására és előterjesztésére vonatkozó szabályok és ajánlások című 17. útmutatóját, amely ismerteti a nyomástartó berendezések biztonsági szabványainak kidolgozására vonatkozó iránymutatásokat.

 


Gyakran ismételt kérdések V.

Cikksorozatunkban a nemzeti szabványosítás és szabványalkalmazás fontos kérdésköreit érintjük, melyben egy-egy, a szabványokkal és a szabványosítási folyamatokkal kapcsolatos, gyakran ismételt kérdésre adunk választ.

Kérdés: Miért érdemes a szabványokat figyelembe venni?

 

Tévhitek és tények VII.​

Cikksorozatunkban a nemzeti szabványosítás fontos kérdésköreit érintjük, melyben egy-egy, a szabványokkal és a szabványosítási folyamatokkal kapcsolatos, általános tévhitet oszlatunk el.

Tévhit: A szabványosítás során egyéni, illetve lobbiérdekek érvényesülnek.

 A sportolók doppingolásának megelőzése

Új európai szabvány készül a gyártók számára olyan keretrendszerrel, amely minimálisra csökkenti a sportolóknak szánt élelmiszerekben és az étrend-kiegészítőkben lévő tiltott anyagok jelenlétének kockázatát.

 

Szabadvezetékek nemzeti előírásának korszerűsített kiadása

A Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 801Szabadvezetékek létesítése műszaki bizottsága 2018 őszén programba vette az MSZ EN 50341-1:2013 1 kV-nál nagyobb váltakozó feszültségű szabadvezetékek. 1. rész: Általános követelmények. Közös előírások követelményeit kiegészítő, speciális nemzeti előírásokat meghatározó MSZE 50341-2:2014 előszabvány korszerűsítési felülvizsgálatát.

 


Fiatalokat támogató mentorprogram

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) a fiatal szakemberek IEC-n belüli szabványosítási tevékenységbe való bekapcsolódását elősegítendő, létrehozta saját mentorprogramját, az IEC Young Professionals programot (rövidítve YP).

 

GAR-rendelet szabványai

Felülvizsgálták és kiadták az új EN 13611:2019 Gáznemű és/vagy folyékony tüzelőanyaggal működő égők és készülékek biztonsági, szabályozó- és vezérlőberendezései. Általános követelmények európai szabványt. A szabvány harmonizálásáról szóló közlemény hamarosan megjelenik az EU hivatalos lapjában (OJEU), onnantól  pedig egy új korszak veszi kezdetét az európai gázipar szabványosításában.

 

IEC/TC 13 plenáris ülés az MSZT-ben

Az IEC/TC 13 nemzetközi szabványosító műszaki bizottság Magyarországon tartotta 2019. évi munkacsoporti és plenáris ülését a Magyar Szabványügyi Testület meghívására május 13. és 17. között.

 

Kmethy Győző úr kitüntetése

A Magyar Szabványügyi Testület plakettet adományozott Kmethy Győző úrnak a magyar szabványosítás terén végzett munkája elismeréseként nyugalomba vonulása alkalmából.

 Tévhitek és tények VI.

Tévhit: Egy idegen nyelvű nemzeti, európai vagy nemzetközi szabvány (nem MSZT általi) fordítása egyenértékű a szabvány MSZT által, nemzeti szabványként kiadott magyar nyelvű változatával.A közúti alagutak levegőminőségének mérése

A közúti alagutak fontos szerepet játszanak a városok belső kerületeinek és az érzékeny környezet forgalmának tehermentesítésében. Világszerte nagy számú alagutat használnak és építenek ma is.


Szabadalom és szabvány

A nagyon hasonló hangzás miatt teljesen érthető, hogy gyakran összetévesztik e két kifejezést, azonban nem összekeverendő a kettő. Számos esetben előfordul, hogy a szabványosító menedzsereknél érdeklődnek a szabadalmak felől, s feltételezhetően az SZTNH-t is felkeresik olykor szabványosítási kérdésekben.

 A vasúti teherszállítás új európai szabványa​

A vasúti teherszállításnak számos előnye van az áruszállítás szempontjából – a megbízhatóság, a gyorsaság és a költséghatékonyság. Hozzájárul a környezetszennyezés és a forgalmi torlódások csökkentéséhez, valamint társadalmunk tisztábbá és gazdaságunk környezeti szempontból fenntarthatóbbá tételéhez

 

Egészségkockázatok munka közben

Júniusban magyarul is megjelenik az MSZ EN 1005-4:2005+A1:2009

Az Európai Unió munkavállalóinak kb. egyharmada fájdalmas vagy fárasztó testtartásban dolgozik a munkanap több mint felében, és az összes munkavállaló közel 50%-ának kell rövid, ismétlődő feladatot végeznie, mely gyakran okoz fájdalmat vagy igen fárasztó.

 

Megjelentek az MSZT/MB 442 Épületinformációs modellezés (BIM) műszaki bizottság első szabványai az épülettel kapcsolatos információk kivitelezés és üzemeltetés közbeni átadásával kapcsolatban​

Az MSZT 2019. május 1-jén vezette be az MSZ EN ISO 19650 Információk rendszerezése és digitalizációja az épületek és a mérnöki létesítmények esetében, beleértve az épületinformációs modellezést (BIM). Információmenedzsment épületinformációs modellezés felhasználásávalszabványsorozat első két részét, melyek – a szabványsorozat elkövetkező időszakban megjelenő további részeivel együtt – megadják az épület teljes életciklusa során ajánlott információkezelési és -átadási eljárásokat.

 

Új CEN műszaki specifikáció a biztonságos utazás érdekében​

Globalizált világunkban egyre közkedveltebb utazási forma a repülés. Becslések szerint 2018-ban több mint 4,3 milliárd utast szállítottak a légitársaságok járataikon. De az utazás nem csak a repülésről szól: minden évben emberek milliói lépik át a határokat világszerte.

 

Átfogó európai szabványsorozat jelent meg a földművek készítésére​

Az MSZT 2019. május 1-jén vezette be az MSZ EN 16907 Földművek szabványsorozat 1–6. részét, amely teljes mértékben átfogja a földművek építése során érvényes követelményeket, az anyagok ellenőrzésétől kezdve, a kivitelezési eljárásokon keresztül a minőség-ellenőrzésig, illetve kitér a speciális alkalmazások területére is.

 

A Release 16 korai előrehaladása

A 3GPP RAN4 munkacsoportja a Release 15 specifikációk befejezéséhez közeledve a stabilitásra és a kompatibilitás biztosítására összpontosít. Mostantól a Release 16-ra fókuszálnak, ahol a RAN4 jelentős előrehaladást ért el az új 5G NR sávok és sávkombinációk terén.

 


Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!