Hírek


Ívhegesztő-áramforrások

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. augusztus 1-jén magyar nyelven közzétette az MSZ EN IEC 60974-1:2019 Ívhegesztő berendezések. 1. rész: Hegesztő-áramforrások (IEC 60974-1:2017) című szabvány és A1 módosításának (MSZ EN IEC 60974-1:2018/A1:2019) magyar nyelvű változatait.

 


A vízen lebegő naperőműveké a jövő?

Szingapúrban elkészült a világ legnagyobb vízre telepített kísérleti naperőműve, amelyet 2017-ben kezdtek el tervezni az ABB technológiáját alkalmazva.

 
Gyakran ismételt kérdések VI.

Cikksorozatunkban a nemzeti szabványosítás és szabványalkalmazás fontos kérdésköreit érintjük, melyben egy-egy, a szabványokkal és a szabványosítási folyamatokkal kapcsolatos, gyakran ismételt kérdésre adunk választ.

Kérdés: Milyen kapcsolatban van a jogszabály és a szabvány?

 


Gyászhír

Szomorú szívvel és sajnálattal adunk hírt arról, hogy a Magyar Szabványügyi Testület elnöki tisztét 2004. május és 2019. június között, három elnöki ciklusban ellátó Dr. Ginsztler János 2019. július 7-én eltávozott az élők sorából.
Temetése 2019. július 29-én 14:30-kor lesz a Farkasréti Temető Makovecz ravatalozójában.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Elnökünk életpályája megtekinthető az MTA honlapján: https://mta.hu/

 

A klímaváltozás hatásának kezelése

Most, amikor a világ legnagyobb cégei az éghajlattal összefüggő kockázatoknak az üzleti működésükre gyakorolt hatását csaknem 1 trillió (1018) $-ra értékelik, a klímaváltozást nem lehet figyelmen kívül hagyni.

 

Elektromágneses összeférhetőség

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. július 1-jén közzétette az alábbi öt, korábban jóváhagyó közleménnyel (angol nyelven) bevezetett európai szabvány magyar nyelvű kiadását.

 

Élelmiszerek eredetiségvizsgálata

A témában 2019. februárban megjelent cikkünkben már tájékoztatást adtunk arról, hogy a CEN-tagországok – hazánkat is beleértve – megszavazták a CEN/TC 460 Élelmiszerek eredetiségvizsgálata új európai műszaki bizottság létrehozását.

 


Beton tető- és idomcserepek

A beton tetőfedési célra való felhasználása az ókorig nyúlik vissza. Példaként lehet említeni a közel 2000 éves római Pantheont, amelyet i. e. 27-ben emeltetett Marcus Vipsanius Agrippa államférfi és hadvezér, valószínűleg a korabeli Róma isteneinek együttes tiszteletére.

 


Elektromechanikus elemi relék

A Magyar Szabványügyi Testület 2019. május 1-jén közzétette az elektromechanikus elemi relék általános és biztonsági követelményei magyar nyelvű kiadását a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. támogatásával, az MSZT/MB 808 Erősáramú relék bizottság égisze alatt.

 


5G szabadalmak – CEN-CENELEC Workshop

A Nokia és az IP-Europe kezdeményezésére 2017. október 6-án, Párizsban, az AFNOR vezetésével a CEN és a CENELEC közös munkaértekezletet tartott azzal a céllal, hogy egy munkaértekezleti megállapodást (CWA) dolgozzanak ki, mely leírja az 5G és a „dolgok internete” (IoT), beleértve az ipari internet szabadalmainak engedélyezésére vonatkozó alapelveket és útmutatásokat.

 

Az IEC/TC 62/SC 62B/WG 37 budapesti ülése

IEC/TC 62 Villamos berendezések a gyógyászati gyakorlatban nemzetközi szabványosító műszaki bizottság SC 62B/WG 37 Diagnosztikai röntgenberendezések munkacsoportja Magyarországon, az MSZT-székházban tartotta soron következő ülését a Magyar Szabványügyi Testület meghívására június 24. és 28. között.

 

Egészségkockázatok munka közben

A fórum célja:
A résztvevők tájékoztatása arról, hogyan lehet csökkenteni a géppel kapcsolatos tevékenységekkel összefüggő egészségkockázatokat és javítani e tevékenységek minőségét, hatékonyságát.

 

Útmutató a nyomástartó berendezések biztonságáról

A CEN a közelmúltban közzétette Nyomástartó berendezések biztonsága. A biztonsági szabványok kidolgozására és előterjesztésére vonatkozó szabályok és ajánlások című 17. útmutatóját, amely ismerteti a nyomástartó berendezések biztonsági szabványainak kidolgozására vonatkozó iránymutatásokat.

 


Gyakran ismételt kérdések V.

Cikksorozatunkban a nemzeti szabványosítás és szabványalkalmazás fontos kérdésköreit érintjük, melyben egy-egy, a szabványokkal és a szabványosítási folyamatokkal kapcsolatos, gyakran ismételt kérdésre adunk választ.

Kérdés: Miért érdemes a szabványokat figyelembe venni?

 

Tévhitek és tények VII.​

Cikksorozatunkban a nemzeti szabványosítás fontos kérdésköreit érintjük, melyben egy-egy, a szabványokkal és a szabványosítási folyamatokkal kapcsolatos, általános tévhitet oszlatunk el.

Tévhit: A szabványosítás során egyéni, illetve lobbiérdekek érvényesülnek.

 A sportolók doppingolásának megelőzése

Új európai szabvány készül a gyártók számára olyan keretrendszerrel, amely minimálisra csökkenti a sportolóknak szánt élelmiszerekben és az étrend-kiegészítőkben lévő tiltott anyagok jelenlétének kockázatát.

 

Szabadvezetékek nemzeti előírásának korszerűsített kiadása

A Magyar Szabványügyi Testület MSZT/MB 801Szabadvezetékek létesítése műszaki bizottsága 2018 őszén programba vette az MSZ EN 50341-1:2013 1 kV-nál nagyobb váltakozó feszültségű szabadvezetékek. 1. rész: Általános követelmények. Közös előírások követelményeit kiegészítő, speciális nemzeti előírásokat meghatározó MSZE 50341-2:2014 előszabvány korszerűsítési felülvizsgálatát.

 


Fiatalokat támogató mentorprogram

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) a fiatal szakemberek IEC-n belüli szabványosítási tevékenységbe való bekapcsolódását elősegítendő, létrehozta saját mentorprogramját, az IEC Young Professionals programot (rövidítve YP).

 

GAR-rendelet szabványai

Felülvizsgálták és kiadták az új EN 13611:2019 Gáznemű és/vagy folyékony tüzelőanyaggal működő égők és készülékek biztonsági, szabályozó- és vezérlőberendezései. Általános követelmények európai szabványt. A szabvány harmonizálásáról szóló közlemény hamarosan megjelenik az EU hivatalos lapjában (OJEU), onnantól  pedig egy új korszak veszi kezdetét az európai gázipar szabványosításában.

 

IEC/TC 13 plenáris ülés az MSZT-ben

Az IEC/TC 13 nemzetközi szabványosító műszaki bizottság Magyarországon tartotta 2019. évi munkacsoporti és plenáris ülését a Magyar Szabványügyi Testület meghívására május 13. és 17. között.

 

Kmethy Győző úr kitüntetése

A Magyar Szabványügyi Testület plakettet adományozott Kmethy Győző úrnak a magyar szabványosítás terén végzett munkája elismeréseként nyugalomba vonulása alkalmából.

 Tévhitek és tények VI.

Tévhit: Egy idegen nyelvű nemzeti, európai vagy nemzetközi szabvány (nem MSZT általi) fordítása egyenértékű a szabvány MSZT által, nemzeti szabványként kiadott magyar nyelvű változatával.A közúti alagutak levegőminőségének mérése

A közúti alagutak fontos szerepet játszanak a városok belső kerületeinek és az érzékeny környezet forgalmának tehermentesítésében. Világszerte nagy számú alagutat használnak és építenek ma is.


Szabadalom és szabvány

A nagyon hasonló hangzás miatt teljesen érthető, hogy gyakran összetévesztik e két kifejezést, azonban nem összekeverendő a kettő. Számos esetben előfordul, hogy a szabványosító menedzsereknél érdeklődnek a szabadalmak felől, s feltételezhetően az SZTNH-t is felkeresik olykor szabványosítási kérdésekben.

 A vasúti teherszállítás új európai szabványa​

A vasúti teherszállításnak számos előnye van az áruszállítás szempontjából – a megbízhatóság, a gyorsaság és a költséghatékonyság. Hozzájárul a környezetszennyezés és a forgalmi torlódások csökkentéséhez, valamint társadalmunk tisztábbá és gazdaságunk környezeti szempontból fenntarthatóbbá tételéhez

 

Egészségkockázatok munka közben

Júniusban magyarul is megjelenik az MSZ EN 1005-4:2005+A1:2009

Az Európai Unió munkavállalóinak kb. egyharmada fájdalmas vagy fárasztó testtartásban dolgozik a munkanap több mint felében, és az összes munkavállaló közel 50%-ának kell rövid, ismétlődő feladatot végeznie, mely gyakran okoz fájdalmat vagy igen fárasztó.

 

Megjelentek az MSZT/MB 442 Épületinformációs modellezés (BIM) műszaki bizottság első szabványai az épülettel kapcsolatos információk kivitelezés és üzemeltetés közbeni átadásával kapcsolatban​

Az MSZT 2019. május 1-jén vezette be az MSZ EN ISO 19650 Információk rendszerezése és digitalizációja az épületek és a mérnöki létesítmények esetében, beleértve az épületinformációs modellezést (BIM). Információmenedzsment épületinformációs modellezés felhasználásávalszabványsorozat első két részét, melyek – a szabványsorozat elkövetkező időszakban megjelenő további részeivel együtt – megadják az épület teljes életciklusa során ajánlott információkezelési és -átadási eljárásokat.

 

Új CEN műszaki specifikáció a biztonságos utazás érdekében​

Globalizált világunkban egyre közkedveltebb utazási forma a repülés. Becslések szerint 2018-ban több mint 4,3 milliárd utast szállítottak a légitársaságok járataikon. De az utazás nem csak a repülésről szól: minden évben emberek milliói lépik át a határokat világszerte.

 

Átfogó európai szabványsorozat jelent meg a földművek készítésére​

Az MSZT 2019. május 1-jén vezette be az MSZ EN 16907 Földművek szabványsorozat 1–6. részét, amely teljes mértékben átfogja a földművek építése során érvényes követelményeket, az anyagok ellenőrzésétől kezdve, a kivitelezési eljárásokon keresztül a minőség-ellenőrzésig, illetve kitér a speciális alkalmazások területére is.

 

A Release 16 korai előrehaladása

A 3GPP RAN4 munkacsoportja a Release 15 specifikációk befejezéséhez közeledve a stabilitásra és a kompatibilitás biztosítására összpontosít. Mostantól a Release 16-ra fókuszálnak, ahol a RAN4 jelentős előrehaladást ért el az új 5G NR sávok és sávkombinációk terén.

 


Kapcsolat

Krantz Domokos

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!