Hírek


Megújult az Online Szabványkönyvtár

Az MSZT Online Szabványkönyvtár – a felhasználók igényeit figyelembe véve – szeptemberben jelentősen megújult. A korábbi felhasználói felülethez képest megszűnt a szabványoldal harmadolt töredezettsége; a képernyő bal felső részében a korlátozott láthatóság; a JNLP-fájlként való fájlmegnyitás; a Java program szükségessége a dokumentumok megnyitásához.

Újdonság, hogy a szabványoldal teljes oldalként látható és a képernyő méretéhez igazodik; a fájlmegnyitás PDF-jellegű, ezáltal gyorsabb az igények kiszolgálása; a szolgáltatás mobileszközökön is használható; egyszerre több fájl is megnyitható, így a fájlok tartalmi összehasonlítása is lehetséges; a szabványokban a tartalomjegyzékben szereplő fejezetcímek szerint lehet navigálni (kivéve a csak képi formátumban digitalizálható/digitalizált régi szabványokat).

 

Digitális fizetőeszközök egységesített rendszere – ISO 24165-1 és ISO 24165-2

Az ISO 24165-1 Digital token identifier (DTI). Registration, assignment and structure. Part 1: Method for registration and assignment és az ezt kiegészítő ISO 24165-2 Digital token identifier (DTI). Registration, assignment and structure. Part 2: Data elements for registration nemzetközi szabványok a felhasználók és a komoly játékosok számára a cserélhető digitális tokenekhez véletlenszerű, egyedi, egyértelmű, nyilvánosan elérhető és rögzített hosszúságú azonosító alkalmazására adnak lehetőséget.

 

Iszap, kezelt biohulladék és talajvizsgálat

Magyar nyelven megjelentek az MSZ EN 15933:2013 Iszap, kezelt biohulladék és talaj. A pH meghatározása és az MSZ CEN/TS 16188:2021 Iszap, kezelt biohulladék és talaj. Elemek meghatározása királyvízben és salétromsavban történő feltárás után. Láng-atomabszorpciós spektrometriás módszer (FAAS) szabványok, melyek forrásszabványai az Európai Bizottság megbízása alapján készültek.

 

Az Országos Onkológiai Intézet MEES 2.0 minőségirányítási rendszerének sikeres tanúsítása

Az Országos Onkológiai Intézet Magyarországon elsőként teljesítette fekvőbeteg-ellátó intézményként a MEES 2.0 követelményeinek való megfelelést úgy, hogy ezt a Nemzeti Akkreditáló Hatóság által eddig erre a területre egyetlenként akkreditált Magyar Szabványügyi Testület tanúsította.

Az MSZT Tanúsítási Titkársága kétszakaszos eljárásban végezte el az Országos Onkológiai Intézet minőségirányítási rendszerének MEES 2.0 kézikönyv szerinti tanúsítási auditját. Ennek eredményeként nyert igazolást a fekvőbeteg- és járóbeteg-ellátó intézményekre vonatkozó követelmények maradéktalan teljesítése és vált lehetővé az MSZT-tanúsítvány kiadása.

 

A Goodwill Pharma Kft. élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerének tanúsítása, valamint HACCP- és GMP-rendszerének igazolása

Az 1997-ben alapított Goodwill Pharma Kft. gyógyszerforgalmazással, gyógyszer-kereskedelemmel, étrend-kiegészítők, valamint speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A kétszakaszos [az MSZ EN ISO 22000:2018 szerinti élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer tanúsítása, a MÉ 2-1/1969 és a Jó Gyártási Gyakorlat irányelv (CAC/RCP) előírásai alapján a HACCP- és GMP-rendszerek igazolása], sikeres audit eredményeként a nemzeti MSZT-, valamint a nemzetközi IQNET-tanúsítványok és igazoló okiratok kiadására került sor.

 

Magyar nyelvű szabványok

Tekintse meg a legfrissebb magyar nyelvű szabványok listáját!

Közlemények

Tekintse meg a szabványokkal kapcsolatos legfontosabb közleményeket!

Helyesbítések

Tekintse meg a szabványok helyesbítéseit!

Webáruház

Vásároljon nemzeti szabványt kényelmesen, gyorsan és egyszerűen!

Szabványkönyvtár

Olvassa a teljes magyar szabványállományt online!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Rendszerszabványok