Hírek


Földkeverékek és táptalajok vízben oldható összes sótartalmának meghatározása – MSZ 18010:2022 

Az MSZ 18010:2022 Tőzegek, tőzegkészítmények, programozott feltáródású műtrágyát tartalmazó földkeverékek és táptalajok vizsgálata. A vízben oldható összes sótartalom meghatározása szabvány a tőzegek, a tőzegkészítmények, a programozott feltáródású műtrágyát tartalmazó készítmények, valamint a mesterséges termesztőközegek (komposztok, virágföldek, gilisztahumuszok stb.) vízben oldható összes sótartalma meghatározásának módszerét írja le.


Biológiai úton lebomló poliolefinanyagok követelményei és vizsgálata – MSZ 29017:2022

Az MSZ 29017:2022 Műanyagok. A poliolefinek biológiai lebomlása szabadtéri, földfelszíni környezetben. Előírás szabvány a talajban való biológiai lebonthatóság több lépésből álló vizsgálati módszerét és a vonatkozó követelményeket is tartalmazza. A biológiai úton lebontható adalékanyagot és/vagy komponenst (adalékként töltőanyag, színezőanyag vagy bármely más, a poliolefinanyag funkcionalitását segítő adalékanyag) is tartalmazó poliolefinfóliákra és merev polimerekre alkalmazható.


Fizikai-kémiai analitikai módszerek validálása – az MSZ CEN/TS 16800:2022 magyar nyelven

A magyar nyelven megjelent MSZ CEN/TS 16800:2022 Útmutató a fizikai-kémiai analitikai módszerek validálásához szabvány célja egységes európai módszer kialakítása a vegyi anyagok figyelemmel kísérésére alkalmas kémiai módszerek validálásához a mátrixok széles skáláján belül, ami kiterjed a vizek (ivóvíz, felszíni és felszín alatti víz, szennyvíz, tengervíz), valamint a szilárd környezeti mátrixok (talaj, iszap, folyékony és szilárd hulladék, üledék és bióta) elemzésére.


A 4iG Nyrt. IT-vagyongazdálkodás-irányítási rendszerének sikeres tanúsítása – az MSZT új tanúsítási szolgáltatása

A 4iG Nyrt. IT-vagyongazdálkodás-irányítási rendszerének ISO/IEC 19770-1:2017 szerinti, MSZT által végzett tanúsítása sikeresen zárult le 2022 márciusában. Az irányítási rendszer alkalmazási területe: hardver-, szoftvereszköz-gazdálkodás; licencgazdálkodás, amely támogatja az informatikai eszközök és megoldások kereskedelmét, a szerviztevékenységet, a rendszerintegrációt, az IT-üzemeltetést, a szoftverfejlesztést, a tanácsadást, a fővállalkozói tevékenységet és a projektmenedzsmentet. Ez volt az MSZT által végzett első IT-vagyongazdálkodás-irányítási rendszertanúsítás az ISO/IEC 19770-1:2017 szerint, ami az MSZT új tanúsítási szolgáltatása.


Az EU-FIRE Kft. – az MSZT új ügyfele – orvostechnikai eszközök minőségirányítási rendszerének sikeres tanúsítása

Az EU-FIRE Kft. az MSZ EN ISO 13485:2016 modellszabvány alapján kiépített irányítási rendszere tanúsítására a Magyar Szabványügyi Testületet kérte fel. A tanúsítási eljárás sikeresen zárult le 2022 márciusában. Az orvostechnikai eszközök minőségirányítási rendszerének tanúsított alkalmazási területe: forgácsolt és fröccsöntött orvosi eszközök bérgyártása, MDR I. osztályú nem steril, nem mérőfunkciós, nem újrafelhasználható orvosi eszközök fejlesztése, gyártása és értékesítése.


Magyar nyelvű szabványok

Tekintse meg a legfrissebb magyar nyelvű szabványok listáját!

Közlemények

Tekintse meg a szabványokkal kapcsolatos legfontosabb közleményeket!

Helyesbítések

Tekintse meg a szabványok helyesbítéseit!

Webáruház

Vásároljon nemzeti szabványt kényelmesen, gyorsan és egyszerűen!

Szabványkönyvtár

Olvassa a teljes magyar szabványállományt online!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Rendszerszabványok