Hírek


Megújult az Online Szabványkönyvtár

Az MSZT Online Szabványkönyvtár – a felhasználók igényeit figyelembe véve – szeptemberben jelentősen megújult. A korábbi felhasználói felülethez képest megszűnt a szabványoldal harmadolt töredezettsége; a képernyő bal felső részében a korlátozott láthatóság; a JNLP-fájlként való fájlmegnyitás; a Java program szükségessége a dokumentumok megnyitásához.

Újdonság, hogy a szabványoldal teljes oldalként látható és a képernyő méretéhez igazodik; a fájlmegnyitás PDF-jellegű, ezáltal gyorsabb az igények kiszolgálása; a szolgáltatás mobileszközökön is használható; egyszerre több fájl is megnyitható, így a fájlok tartalmi összehasonlítása is lehetséges; a szabványokban a tartalomjegyzékben szereplő fejezetcímek szerint lehet navigálni (kivéve a csak képi formátumban digitalizálható/digitalizált régi szabványokat).

 

Lassítás – a bolygó érdekében

Az okosvárosok különféle innovatív megoldásokat alkalmaznak annak érdekében, hogy csökkentsék a környezeti terhelést. Ennek egyik módja a tömegközlekedési eszközök sebességének átgondolt szabályozása – ezzel kapcsolatban jelent meg nemrégiben az ISO 37167:2021 Okosvárosok infrastruktúrája. Okosközlekedés az energiamegtakarítás érdekében megtervezett lassítással.

 

Új szabványok viselhető technológiákra

Az első példa a viselhető technológiákra a XVI. századra vezethető vissza, amikor az órákat viselték nyakláncként csakúgy, mint karkötőként, később pedig zsebben.

 

Sikeres okirat-megújító eljárás – kozmetikumok helyes gyártási gyakorlatának igazolása területén – a Hightech Natural Zrt.-nél

A Hightech Natural Zrt. 2010-ben alakult Babos Natural Zrt néven. A vezérigazgató sok éves gyógyszeripari tapasztalat után döntött úgy, hogy kozmetikumokkal szeretne foglalkozni.  A több mint 7 éves kutató-fejlesztő munka eredményeképp születtek meg a DRHAZI hightech hatóanyag-kozmetikumok, amelyeket folyamatosan fejlesztenek. A DRHAZI hightech hatóanyag-kozmetikumokat manuális technikával saját maguk gyártják és fejlesztik Magyarországon, a Pilis szívében, családi vállalkozás keretében. A vezetés elkötelezett a szabályozott módon történő termékelőállítás iránt, ezért döntöttek az MSZ EN ISO 22716:2008 szabvány alkalmazása és sikeres működtetése mellett , mely a Magyar Szabványügyi Testület igazoló eljárása során bizonyítást nyert.

 

Az MSZT antikorrupciós (AKIR-) valamint, információbiztonsági és informatikai szolgáltatási (IBIR/ITIL) auditor-továbbképzése és szakmai találkozója

2021. szeptember 03-án került sor az MSZT AKIR-, valamint IBIR/ITIL auditorainak online továbbképzésére az MSZT Tanúsítási Titkársága szervezésében. A találkozó főbb témái az MSZT általános éves összefoglalóján, valamint az eljárások és formanyomtatványokváltozásainak ismertetésén túl kiterjedtek az információbiztonsági szabványok változásaira, az ISO/IEC 19770-1 Informatika. IT-eszközgazdálkodás szabvány bemutatására, az MSZ ISO/IEC 27001 információbiztonsági- és MSZ EN ISO 22301 üzletmenet-folytonossági irányítási rendszerszabványok összehasonlítására, az MSZ ISO/IEC 27001 szabvány auditálási tapasztalataira, továbbá a felhőalapú szolgáltatások lehetőségének kihasználására a tanúsítási eljárásokban. Az AKIR-auditorok részére ismertetésre került az ISO 37002 útmutatószabvány, majd az előadók összefoglalták az MSZ ISO 37001 szabványokhoz köthető auditok gyakorlati tapasztalatait.

 

Magyar nyelvű szabványok

Tekintse meg a legfrissebb magyar nyelvű szabványok listáját!

Közlemények

Tekintse meg a szabványokkal kapcsolatos legfontosabb közleményeket!

Helyesbítések

Tekintse meg a szabványok helyesbítéseit!

Webáruház

Vásároljon nemzeti szabványt kényelmesen, gyorsan és egyszerűen!

Szabványkönyvtár

Olvassa a teljes magyar szabványállományt online!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!

Rendszerszabványok